Política

Sánchez es refugia en el PP per dur l’alarma al maig

ERC s’absté avui i JxCat i la CUP voten en contra de la tercera pròrroga al Congrés

  • VÍDEO: Sánchez compareix al Congrés per prorrogar l'estat d'alarma
  • Casado escolta Sánchez en l’última videoconferència ACN.

Després de renunciar a la idea dels Pactes de la Moncloa en favor d’una mera comissió al Congrés per acatar la imposició de Pablo Casado, Pedro Sánchez acudeix avui a la cambra baixa a refugiar-se en el PP per poder aprovar la tercera pròrroga de l’estat d’alarma que ha de dur l’excepcionalitat des del 26 d’abril, en què vencia ara, fins al 9 de maig. A més de pressionar-lo en la sortida dels nens – “demano al govern, també com a pare de dos nens petits, que rectifiqui i els permeti fer passejos curts per zones obertes”, diu Casado–, el PP encareix el suport que li ha donat en dues ocasions i reclama que un diputat popular presideixi la comissió de reconstrucció després de la crisi de la Covid-19.

Quan fa poc més de cent dies que governa, el president espanyol puja a la tribuna del Congrés avui per sol·licitar l’aval per a quinze dies més de l’alarma decretada des del 15 de març i ho fa havent de mirar Casado i no socis d’investidura com ara ERC i EH Bildu. Pels de Gabriel Rufián, Sánchez continua “recentralitzant i usurpant competències”, i el vot, com en les anteriors ocasions, serà l’abstenció. Es ratifiquen en el sentit del vot –en aquest cas, el vot en contra– també JxCat i la CUP. Per Laura Borràs, la gestió de Sánchez està sent “un 155 sanitari i que prioritza la recentralització en lloc de l’eficiència”, així que demana la devolució de competències que el comandament únic va arrabassar a la Generalitat. JxCat ha presentat una resolució a favor que siguin els governs autonòmics els que regulin la sortida dels menors de 14 anys acompanyats, mentre que ERC esmena el decret perquè les comunitats puguin aprovar el desconfinament seguint els seus comitès tècnics i els menors de 18 anys puguin sortir a passejar una hora al dia.

Si en la primera votació de la pròrroga el Congrés va viure la rocambolesca situació d’iniciar el debat un dimecres a dos quarts de deu de la nit –el ple va arrencar a les tres de la tarda i tenia punts previs– i es va votar a quarts de tres de la matinada del dijous, avui el ple s’obre a les nou del matí però amb Sánchez informant en primer lloc dels Consells Europeus dels dies 20 i 21 de febrer i 26 i 27 de març. Sánchez afronta més tard el repte de conquistar el vot a favor del PP i, més tard, s’exposa a una sessió de control en què Rufián li exigirà què fa per “donar resposta als abusos que s’estan produint durant aquesta crisi”.

Cs: Iglesias, fora del CNI

Igual que el PP, Ciutadans també encareix el preu del suport i té previst registrar avui una esmena per suprimir la disposició que permet a Pablo Iglesias entrar en la comissió del CNI, inclosa en un dels primers decrets contra la crisi, amb l’objectiu d’obrir una escletxa entre Sánchez i el seu vicepresident segon i líder de Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Creix l’èxode de palestins mentre Israel avança cap a l’interior de Rafah

barcelona
guerra a europa

Deneguen el nou recurs de Trump contra l’ordre de silenci en el seu judici

barcelona
estats units

Cohen va gestionar xecs signats per Trump per a fer callar a Daniels

barcelona
estats units

Els EUA apugen els aranzels als cotxes elèctrics i plaques solars xineses

barcelona
Caucas

Geòrgia ignora les massives protestes i aprova la polèmica llei sobre els “agents estrangers”

Barcelona
rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona