Política

En directe

Parlament

El ple debat els pressupostos

Seguiu en directe la sessió plenària al digital

Cs critica els comptes perquè es van dissenyar abans de la pandèmia però estén la mà al govern per pactar-los

Els socialistes demanen que s’acordin modificacions amb els grups

La CUP rebutja el projecte perquè “condemna les classes populars”

El PP reclama “menys procés” i més política social i impuls econòmic

Els comuns insten el govern a posar els pressupostos a disposició dels qui més ho necessiten

JxCat reclama a l’Estat que “aclareixi quin compromís de cooperació té amb Catalunya”

ERC defensa els pressupostos de 2020 com una “eina” per afrontar la crisi del coronavirus

El Parlament aborda aquest divendres el debat i votació del projecte de llei dels pressupostos de la Generalitat i la llei d’acompanyament dels mateixos.

Aquest és el primer ple de la cambra des de la sessió ordinària del 4 i 5 de març, i per tant és també el primer que es fa en un format reduït per mantenir les mesures de seguretat pel coronavirus. A l’hemicicle només hi assisteixen presencialment 21 dels 135 diputats del Parlament i la resta el segueixen pel Canal Parlament.

De fet, serà la primera vegada que els diputats que no assisteixin presencialment a la sessió podran votar de manera telemàtica o delegar el vot a algun dels membres del seu grup presents a l’hemicicle. Fins ara el vot delegat només s’havia exercit per motiu de maternitat, paternitat, hospitalització, malaltia greu o incapacitat perllongada.

Crítica i apropament de Cs

Ha obert la sessió el diputat de Ciutadans (Cs) José María Cano, que ha combinat la crítica amb els gestos d’apropament. Cano ha considerat que els comptes del govern són “una espècie de viatge al passat” perquè es van elaborar al gener, molt abans del brot de coronavirus. I és que segons ell, els pressupostos no contemplen mesures per fer front a la pandèmia.

No obstant això, Cs s’ha tornat a oferir al govern per pactar els pressupostos del 2021. “Independentment del resultat de la votació d’avui, nosaltres li seguim estenent la mà”, ha dit al vicepresident, Pere Aragonès. El diputat taronja ha demanat entesa per fer front a la crisi que provocarà el virus: “Deixem les diferències de banda”.

El PSC demana que s’acordin modificacions amb els grups

En la mateixa línia, el PSC-Units ha instat el govern a citar tots els grups parlamentaris per acordar les modificacions als comptes que el Parlament aprovarà aquest divendres i li ha retret que no ho hagi fet ja. “Cal que escolti a tothom i que tothom pugui aportar”, ha dit ladiputada socialista Alícia Romero al vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès.

Els socialistes, que rebutgen els comptes per “estèrils”, consideren que els pressupostos “no servien al febrer i no serviran ara” davant la crisi sanitària de la Covid-19.

Romero ha dit que l’executiu hauria hagut de modificar els comptes i així “haurien guanyat sis setmanes” per impulsar mesures. A més, ha retret a Aragonès que les partides destinades a Salut són “una enganyifa”.

La CUP creu que els comptes “condemnen les classes populars”

La CUP-CC ha confirmat al ple d’aquest divendres que votarà en contra dels comptes del govern per al 2020 i ha justificat el rebuig per “responsabilitat” amb el personal sanitari” i perquè consideren que “són una nova condemna a les classes populars”. I és que segons la formació, els comptes no reverteixen les retallades al sector públic.

La diputada Maria Sirvent ha denunciat que en l’àmbit de la sanitat es manté l’aposta pels interessos privats i, a més, creu que els comptes també avancen cap a la privatització de les escoles.

Sirvent ha instat el govern a reconèixer i explicar que dels 3.000 milions d’euros de l’increment de la despesa respecte dels comptes del 2017 –els últims aprovats fins ara– ja s’han gastat 1.700 milions entre les pròrrogues del 2018 i el 2019.

A més, ha alertat que els comptes neixen “caducs i abocats a modificacions”, per actualitzar-los i adaptar-los a la situació de crisi econòmica i social derivada per la Covid-19.

“Menys procés”

El diputat del PP Santi Rodríguez ha instat el govern català a fer “més política social i impulsar l’economia i menys procés”.

En la seva intervenció al debat Rodríguez ha advertit que els comptes “no són vàlids” per fer front a les conseqüències de la pandèmia de Covid-19. “Tindrem més despesa i menys ingressos i saltaran pels aires les previsions d’estabilitat”, ha alertat. Tot i que ha admès que en l’actual context “pot estar justificat” que el govern gasti més, ha advertit l’executiu que “procurin fer-ho bé perquè el que gastin de més avui caldrà pagar-ho demà”.

El popular ha volgut desvincular el nombre de morts per coronavirus de les retallades. En aquest sentit, ha comparat el menor impacte de la pandèmia en països on s’han fet retallades més dures: “Analitzem Grècia o Portugal”.

Pressupostos per a la ciutadania

Els comuns, que sí que facilitaran l’aprovació dels comptes aquesta nit amb la seva abstenció, han exigit al govern que un cop aprovats posi els pressupostos a disposició de la ciutadania que més ho necessita per afrontar les conseqüències de la crisi del coronavirus.

La presidenta de Catalunya En Comú Podem (CatECP), Jéssica Albiach, ha aprofitat per convidar els partits independentistes a seguir l’exemple dels comuns de participar dels comptes catalans i que facilitin uns pressupostos a l’Estat.

En la seva intervenció al debat, Albiach ha indicat al president de la Generalitat, Quim Torra, que si vol que l’Estat jugui al seu favor en la lluita contra la pandèmia, el seu govern ha de deixar de “mentir”, “insultar” i fer declaracions “que fan vergonya”. La diputada ha reclamat a JxCat i ERC que no facin “demagògia” amb el proper projecte de pressupostos estatals i “no els tombin”.

JxCat vol que l’Estat “aclareixi” quin és el compromís de cooperació amb Catalunya

La diputada de JxCat Teresa Pallarès ha agraït a Aragonès la seva feina per tirar endavant els comptes i també per la tasca que caldrà fer a partir d’ara per superar la crisi.

Pallarès ha aprofitat la seva intervenció per exigir al govern espanyol que “aclareixi quin compromís de cooperació té amb Catalunya”. Ha advertit que ha arribat el moment que l’Estat respongui sobre la “liquiditat necessària” i la flexibilització per superar la crisi del coronavirus. Segons ella, “ja no hi ha excuses” i són les administracions les que han d’assumir el cost de la crisi, no la ciutadania.

“Eina” per afrontar la crisi

El diputat d’ERC Lluís Salvadó ha defensat que els pressupostos de 2020 són una “eina” per afrontar el futur i la crisi derivada de la pandèmia. Salvadó ha destacat que els pressupostos aportaran més recursos que es podran invertir en salut, educació, protecció social o per abordar la bretxa digital.

El republicà ha celebrat que tres formacions s’hagin posat d’acord amb els comptes i ha apel·lat a aquesta “transversalitat” política per afrontar el futur. De fet, ha augurat que caldran “amplis consensos polítics i socials” per abordar la reconstrucció econòmica, social i ambiental del país. “És moment de la capacitat d’entesa de totes les formacions per afrontar tots els reptes importants de cara al futur”, ha sentenciat.

El Punt Avui digital us ofereix en directe la retransmissió del plenari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona