Política

Aragonès apel·la al “consens” per modificar uns pressupostos que veu com “la primera pedra de la reconstrucció”

El conseller d’Economia avisa l’Estat que “no tindria cap sentit” forçar Catalunya a assumir deute per l’emergència sanitària

“Cal canviar de paradigma i posar al centre l’economia de la vida”, afirma el vicepresident

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha fet una crida “al consens” a tots els partits de l’hemicicle del Parlament per modificar els pressupostos, que ha descrit com “la primera pedra de la reconstrucció”. Aragonès ha admès que els comptes “s’hauran de reorientar”, però ha defensat que són una “eina” millor que els pressupostos prorrogats del 2017.

En la seva intervenció aquest divendres al debat sobre els comptes del seu govern per al 2020, el titular d’Economia ha lamentat l’actitud del PSC i la CUP, que votaran No als comptes, i l’ha descrit com a “conservadora” i “partidista”. Ha apel·lat directament al PSC, com a principal partit al govern espanyol, per aconseguir transferències per la lluita contra la Covid-19 i la reconstrucció posterior i evitar que Catalunya s’hagi d’endeutar.

“El mateix que Espanya demana a Europa, un gran fons per a la reconstrucció i que es canalitzin recursos amb transferències i no deute, ho demana Catalunya a l’Estat”, ha explicat.

Segons el vicepresident, “no tindria cap sentit forçar Catalunya a pagar interessos per préstecs per l’emergència sanitària”. En aquest sentit, ha insistitit que els diners que arribin d’Europa s’han de “canalitzar” per abastir les autonomies.

Ajustos “necessaris”

Aragonès ha reconegut que és “evident” que el pressupost del 2020 “no estava pensat” per fer front a una pandèmia i que s’haurà de “reorientar”.

Amb tot, ha dit que els nous comptes ja prioritzaven l’estat del benestar i són “un molt bon punt de partida” per oferir una resposta “adequada” amb “els ajustos necessaris”.

“És la primera pedra d’un pla de rescat econòmic i social, per situar-nos en una millor posició de sortida per fer front a les dificultats socioeconòmiques que ja estem patint”, ha afirmat.

Aragonès ha apel·lat a treballar en “grans consensos” i ha agraït als grups la mà estesa, fins i tot als que voten en contra dels comptes. “Cal un gran acord a nivell nacional per a la reconstrucció. Nosaltres com a govern ho assumim, i ho haurem de treballar entre tots, perquè haurem de fixar prioritats: algunes coses es podran fer més, i d’altres poc”, ha assegurat.

En aquest sentit, el vicepresident i responsable d’Economia ha dit que com més consens hi hagi a l’hora de fixar prioritats, “millor” serà la recuperació. El vicepresident ha parlat d’un “compromís generacional” dels polítics que ja van créixer en democràcia. “Estic convençut de l’obligació de tots d’iniciar una nova etapa per superar la situació actual; estic convençut que ens posarem d’acord en consensos tan amplis com el de la recuperació”, ha reiterat.

Segons ell, la pandèmia del coronavirus suposarà l’inici d’una “nova etapa històrica” on caldrà posar al centre de l’economia la vida i el benestar dels ciutadans. “La crisi de la Covid-19 ha demostrat que l’única cosa que no es pot reconstruir és la vida. Cal canviar de paradigma i posar al centre l’economia de la vida”, ha dit.

En aquest sentit, ha alertat que aquells qui van pagar la crisi del 2008 no poden tornar a pagar el xoc de la pandèmia. El republicà ha posat l’èmfasi especial en les desigualtats que pateixen les dones i ha anunciat que es farà un estudi de l’impacte de la crisi del coronavirus en la situació de les dones.

El vicepresident ha dit que cal potenciar el benestar social i la salut i “repensar moltes coses”, prioritzant recursos i apostant també per la recerca biotecnològica. I també ha defensat la necessitat de potenciar la digitalització perquè, segons ell, “el qui no es digitalitzi no sobreviurà”.

El conseller ha fet igualment una aposta per la “relocalització de la producció que s’havia traslladat a altres llocs del món amb els arguments dels costos laborals més baixos”. Segons ha dit, la crisi del coronavirus ha fet evident la necessitat de disposar d’indústries al territori, especialment en àmbits com el de material sanitari.

Finalment, ha parlat de la necessitat de continuar lluitant contra el canvi climàtic i afavorir la “transició ecològica”, així com la defensa dels “drets i llibertats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona