Política

El govern avisa de l’“error” de desconfinar per províncies

La Generalitat aposta per reobrir a partir de regions sanitàries i troba imprudent anunciar un calendari precís

Vergés acusa el govern espanyol de “xafar la feina dels altres” sobre els plans de desescalada

La Generalitat aplaudeix que el govern espanyol hagi posat sobre la taula un document per al desconfinament i que contingui elements de justificació de caràcter científic, però deplora que La Moncloa pretengui regular la sortida progressiva al carrer a partir de la situació a cada província. “El govern de l’Estat es torna a equivocar en fixar la província com a unitat de desconfinament: què té a veure la situació de l’epidèmia a Berga amb la d’Igualada o la de Barcelona ciutat? Per quin motiu un ciutadà de Bellver de Cerdanya pot anar a Lleida i no a Puigcerdà”, es va preguntar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en la compareixença diària davant la premsa.

Catalunya aposta per treballar a partir de regions sanitàries o àrees bàsiques de salut. “Seria més efectiu”, va defensar la portaveu de l’executiu, ja que la divisió provincial és del 1833 i “no respon a criteris sanitaris ni funcionals”: “No pot ser que el pla de desconfinament del govern espanyol obviï l’expertesa de 37 anys de gestió de la sanitat a Catalunya.” El conseller d’Interior, Miquel Buch, va abundar que la planificació del govern de Pedro Sánchez està feta “pensant en la unidad del Estado”.

Budó va detallar que el govern no està sol en la reclamació d’un canvi de criteri territorial, ja que hi ha autonomies que demanen un desconfinament “més racional”, fins i tot les governades pels mateixos socialistes. Segons la consellera, diumenge la presidenta balear, Francina Armengol, va reclamar el retorn de les competències centralitzades amb l’estat d’alarma, mentre que les dues Castelles van coincidir a criticar el desconfinament per províncies. Ahir mateix la consellera de Salut de la Generalitat valenciana, Ana Barceló, va anunciar que el sol·licitarà que el desescalament al País Valencià es faci per departaments sanitaris, fet que el president català, Quim Torra, troba de “sentit comú”.

Tampoc no està sol el govern dins de Catalunya. Els comuns fan costat a aquesta reivindicació i la cap de files al Parlament, Jéssica Albiach, va traslladar a l’executiu espanyol que les regions sanitàries són “l’espai més eficaç per lluitar contra la pandèmia”.

Budó també va lamentar que Sánchez hagi posat dates –“és una imprudència afirmar que al juliol entrarem en una nova normalitat”– i va censurar que el pla de desconfinament tampoc no ofereixi informació relativa al control del coronavirus: “Calen uns recursos humans per fer seguiment de la Covid-19 que no apareixen al pla, aquesta mancança pot esdevenir una imprudència.” La consellera de Salut, Alba Vergés, troba “agosarat” avançar dates “i allunyar les decisions dels territoris”. “No és un tema de calendari ni de fer cap cursa”, va afegir-hi. La Generalitat espera una resposta del govern espanyol a les seves demandes i també al desconfinament per franges horàries que va presentar dimarts.

Mentrestant, Vergés va retreure a Sánchez que “potser no cal estar xafant la feina dels altres”, en relació amb el pla de desconfinament treballat per la Generalitat, i va instar La Moncloa a negociar amb la Unió Europea els recursos necessaris per fer front a la pandèmia: “Això sí que és responsabilitat de l’Estat, ells tenen aquest poder de negociació, que el facin servir.”

La consellera va detallar que les àrees més afectades pel coronavirus són el Barcelonès, el Vallès Occidental oest (Terrassa, Rubí, Sant Cugat) i Pla de l’Estany-Gironès.

D’altra banda, Buch va posar com a exemple justament dues conselleries comandades per ERC, Economia i Salut, quan li van preguntar si els Mossos faran obeir als ciutadans les franges horàries recomanades per la Generalitat o actuaran d’acord amb el desconfinament monclovita: “La subordinació a l’Estat espanyol abasta moltes matèries, no només la policial.”

L’executiu declina participar en la comissió d’avui al Senat

El govern ha declinat participar avui en la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, on s’abordarà la crisi del coronavirus. “No considerem que al Senat, i a petició del PP, hagi de produir-se una sessió de control al govern de Catalunya. Responem davant el Parlament de Catalunya”, va sentenciar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. “Que et donin deu minuts per fer una exposició, sincerament, no ens semblava ni el lloc, ni la manera, ni les formes de fer aquest tipus de reunions”, va afegir-hi. També va criticar que ni tan sols hi havia l’opció d’intervenir telemàticament i calia desplaçar-se fins a Madrid. Tant Budó com la titular de Salut, Alba Vergés, van reclamar col·laboració al govern espanyol, amb el qual no els sap greu compartir les dades sanitàries que reclama, encara que demanen a Madrid més concreció tècnica. “No treballem només i exclusivament per donar dades i que altres prenguin decisions”, va retreure Vergés. Al seu torn, Budó va proposar modificar les conferències de presidents dels diumenges i traslladar-les als dissabtes, de manera que es poguessin consensuar les mesures i no servissin merament de “monòlegs” de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

L’exèrcit israelià reprèn l’ofensiva al nord de l’enclavament palestí

Barcelona
Guerra a Gaza

Biden afirma que hi hauria “un alto el foc demà” si Hamàs allibera els ostatges

Barcelona

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona
Pròxim Orient

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona