Política

Coronavirus

El Consell de Ministres aprova demanar al Congrés la quarta pròrroga de l’estat d’alarma

El govern espanyol presentarà aquesta vegada el decret sense tenir garantits els suports per tirar-lo endavant

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, reivindica que la mesura "ha funcionat" i crida a "no fer experiments"

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts demanar al Congrés dels Diputats una quarta pròrroga de l’estat d’alarma per contenir el nou coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19), fins al 24 de maig, tot i que el decret no té garantits –de moment– els suports parlamentaris per tirar endavant.
La cambra baixa espanyola celebrarà demà dimecres un ple amb la sol·licitud de l’ampliació de l’estat d’alarma com a únic punt a l’ordre del dia. Però des que va tirar endavant el primer decret, el passat 14 de març, aquesta mesura d’excepció ha perdut suports i cada vegada més grups s’han sumat a les crítiques.
En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el titular de Sanitat, Salvador Illa, ha reivindicat que l’“estat d’alarma ha funcionat” i perquè ha permès passar d’un 35% a un 0,4% de contagis diaris del virus. “No és el moment d’apostar per experiments quan hi ha una cosa que ha funcionat”, ha afegit.
Illa ha explicat que el quart decret d’estat d’alarma tindrà –si s’aprova– “els mateixos termes” que els anteriors però s’“adaptarà” a la nova etapa de desescalada que comença. Segons ell, el decret és “imprescindible per afrontar l’etapa de desescalada perquè “cal limitar la mobilitat” i l’“única manera de fer-ho és amb l’estat d’alarma”.
El titular de Sanitat ha subratllat que treballen per tirar endavant una “etapa de transició on es reforçaran els mecanismes de cogovernança amb les comunitats autònomes posant en valor la seva participació” d’acord amb els “principis de col·laboració i cooperació, que seguiran sent la guia”. El ministre ha insistit que unes “normes comunes” permetran “sortir junts” de la crisi. A més, ha requerit “la col·laboració de la població que fins ara ha respectat aquestes normes”.
En la mateixa línia, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha agraït l’esforç ciutadà durant l’etapa de confinament. La ministra ha explicat que el president del govern, Pedro Sánchez, ha mantingut contactes amb PP i Cs per garantir la pròrroga de l’estat d’alarma, que ha situat com un “element imprescindible per lluitar contra aquesta pandèmia”.

Escenari incert

La possibilitat que el PP s’oposi a la pròrroga del decret deixa Sánchez a expenses d’un acord parlamentari que l’executiu negocia d’urgència. L’acord està pendent, a hores d’ara, del PNB i Cs però també d’ERC a qui l’executiu i el partit dels socialistes estan fent pressió per intentar arribar a un acord. La mesura requereix una majoria simple per tirar endavant.


[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona