Política

Rufián defensa el no sense trencar ponts amb el PSOE

Repta Sánchez a negociar la corresponsabilitat si de debò la vol i a oblidar “la recentralització, la militarització i la regressió de drets”

Burxa Podem per l’auxili de Cs

Nuet s’absté en solitari

El laberint de la quarta pròrroga de l’estat d’alarma va empènyer Gabriel Rufián a l’epicentre d’un foc encreuat entre Podem –“més Tardà i menys Torra”, exigia Jaume Asens– i Laura Borràs (JxCat) i Mireia Vehí (CUP), que donaven la benvinguda al seu salt de l’abstenció al vot en contra del govern de Pedro Sánchez. Enmig d’aquesta ràfega de dards multidireccionals sobre ERC, Rufián es va espolsar la pressió i va defensar el seu primer vot en contra sense cap reserva, però, al mateix temps, sense voler dinamitar cap pont amb el PSOE. “Hi ha alternativa mitjançant la corresponsabilitat. Si volen mantenir aquest marc, negociem-ho”, va desafiar Rufián.

Si el 22 d’abril quan es votava la tercera pròrroga el portaveu d’ERC avisava el president espanyol que li donava “una abstenció més a prop del no que mai”, ahir el vot negatiu dels republicans es va plasmar al marcador del Congrés. Amb una excepció: la de Joan Josep Nuet, que, com a membre de Sobiranistes, no se sent obligat per l’executiva d’ERC i es va abstenir.

En el duel dialèctic amb Sánchez, Rufián no va ocultar que era un dia dur per la “irresponsabilitat de gestionar una crisi com aquesta com si es tingués majoria absoluta”. Tot i que Sánchez utilitza l’aval del PNB com a prova del cotó que no centralitza, el republicà ho nega i burxa el PSOE i Podem per haver-se refugiat en Cs. “És la gent que parla de l’hotel Lledoners per referir-se a les cel·les on estan els nostres companys. Si jo fos Podem estaria molt preocupat pel fet que cada vegada que el PSOE té problemes mira a la dreta, a Ciutadans”, alerta Rufián. I davant la inèrcia a imputar a ERC la pulsió independentista i la rivalitat amb JxCat com a motor del canvi de l’abstenció al no, Rufián va animar a identificar d’on venen les crítiques similars: “És que Ximo Puig és d’ERC? És que Alberto Núñez Feijóo és de la CUP?”

Tot i que la irrupció de Ciutadans trastoca el rol imprescindible d’ERC quan el Ministeri d’Hisenda no ha elaborat encara els pressupostos del 2021, Rufián no dona per perduda la seva influència i posa la càrrega de la voluntat en Sánchez. “Sense diàleg no hi ha legislatura”, avisa.

L’alarma fins al 25 de maig també deixa ferides preelectorals entre ERC i Podem. Després d’enaltir Tardà com el seu mestre, Rufián va rebatre Asens: “Entenc que t’han tret per atacar a ERC, saps com d’injustes i tramposes són les teves paraules, i espero que serveixin perquè us sentiu millor després d’apuntalar aquest pacte amb Cs. Què vols que et digui? Més Maragall i menys Manuel Valls?”

LES FRASES DE RUFIÁN

Hi ha alternativa mitjançant la corresponsabilitat. Si volen mantenir aquest marc, negociem-ho. Prou recentralització i militarització
Si jo fos Podem estaria molt preocupat pel fet que cada vegada que el PSOE té problemes mira a la dreta, a Ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona
política

Ajornen la declaració pel Tsunami a Barcelona a Rovira, Soler i Alay

barcelona

Absolt l'acusat de calumniar l’expresident del Consell Comarcal de la Garrotxa

sant jaume de llierca
estat espanyol

Espanya amenaça de trencar relacions amb l’Argentina

barcelona
àfrica

Intent de cop d’estat a la República Democràtica del Congo

Iran

Confirmen la mort del president iranià en l'accident d'helicòpter

barcelona
CARLES RUIZ
Alcalde de Viladecans

“Viladecans té el repte de ser neutra en emissions el 2030”

Viladecans