Política

Coronavirus

Torra veu la independència com “l’única opció” per “construir un país millor i més just”

El president de la Generalitat assegura que la pandèmia ha posat en evidència “els límits i constrenyiments de la situació política actual”

Insta a fer un balanç autocrític de la gestió de la crisi a l’Estat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat aquest diumenge que la independència és “ l’única opció” per construir “un país millor i més just”.

En una sèrie de missatges a les xares socials després de la reunió d’aquest diumenge amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents de la resta de les autonomies, Torra ha destacat que amb el pas de Catalunya a la fase 3 la setmana vinent acabarà “de fet” un estat d’alarma “centralista i centralitzador que mai hauria d’haver existit.”

En aquest context, ha demanat analitzar amb esperit “crític i autocrític” com s’ha gestionat aquesta crisi sanitària i saber “per què Espanya ha estat un dels països més afectats” per la Covid-19. “A la ciutadania li devem la veritat”, ha reblat.

Torra explica que d’aquesta pandèmia n’ha après dues “lliçons”: que “la centralització ha estat un fracàs” i que s’ha actuat “tard i malament”.

En aquest sentit, ha lamentat que l’Estat no hagi escoltat la Generalitat i no hagi “respost mai a cap petició feta”. “S’han perdut dies preciosos”, ha afirmat.

A més, ha reivindicat que mentre Catalunya ha fet –segons ell– un “esforç màxim de transparència” en les dades de la pandèmia. En canvi, creu que “això encara no ha passat a Espanya”. “Cal conèixer totes les xifres, totes. Se li deu a tots els ciutadans”, ha remarcat.

Pel president, en aquesta emergència sanitària Catalunya ha vist de nou “els límits de la situació política actual”. És per això que veu “més que mai” la independència com “l’única” via “que dona l’opció, per sobirania i recursos, de construir un país millor i més just, de futurs i de drets per a tots, lliure”.

Mentrestant, ha apostat per fer “reformes estructurals profundes” i “invertir molt més en Salut”, almenys més de 5.000 milions d’euros. A més, ha proposat avançar en la integració social i sanitària real dels espais residencials.

El cap del govern català ha reiterat la “urgència” per a Catalunya de disposar de 15.000 milions d’euros per “atendre la greu crisi econòmica” i “salvar llocs de treball i empreses”. Torra ha recordat que aquests recursos “només depenen d’un sí d’Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els ministres d’Exteriors de la UE reclamen Netanyahu que acati les ordres del TIJ

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu qualifica “de tràgic incident” l’atac que ha matat mig centenar de persones a Rafah

barcelona
guerra a gaza

L’ONU veu “horrorosa” la mort “massiva” de dones i nens al camp de Rafah

barcelona
guerra a gaza

Almenys 50 morts en l’atac israelià a la “zona segura” de Rafah tot i l’ordre del TIJ

barcelona
guerra a gaza

Un soldat egipci mor en un tiroteig amb forces israelianes prop de Rafah

barcelona
POLíTICA

ERC perfila l’equip que pilotarà les negociacions

barcelona
Europa

Lituània vota per la continuïtat i reelegeix com a president Nauseda

barcelona
memòria democràtica

Caldes de Montbui obre una oficina d’atenció a les víctimes de l’espoli franquista

Caldes de Montbui
guerra a europa

Sánchez es compromet amb Zelenski a donar a Kíiv 1.129 milions en armes

barcelona