Política

El Constitucional rebutja suspendre les condemnes de líders del “procés”

El tribunal diu que només se suspenen quan les penes de presó són inferiors a cinc anys

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat suspendre les condemnes de presó de sis líders independentistes catalans pel “procés”, mentre els magistrats resolen els seus recursos contra la sentència del Tribunal Suprem.

Fonts jurídiques han informat Efe aquest dimarts que el tribunal de garanties ha denegat la petició dels exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Joaquim Forn, així com de l’exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, tots ells condemnats per sedició.

Els magistrats no s’han pronunciat sobre les peticions del líder d’ERC i exvicepresiente del Govern, Oriol Junqueras; de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; i de l’exconseller Raül Romeva, que s’estudiaran més endavant atès que abans urgeix resoldre les recusacions que aquests van plantejar contra tots els membres del tribunal.

La raó per la qual el TC ha rebutjat deixar en suspens les condemnes, expliquen fonts jurídiques, es fonamenta en una doctrina consolidada del mateix tribunal que diu que només se suspenen quan les penes de presó són inferiors a cinc anys.

En aquest cas, els sis líders independentistes van ser condemnats a entre 9 i 13 anys de presó per sedició, un delicte que, en el cas de Turull i Bassa, se’ls va imposar en concurs amb malversació.

Penes elevades que, al costat de la necessitat d’evitar qualsevol risc de fugida, fan que els magistrats no puguin accedir a la seva petició i deixar-los en llibertat durant el temps en què estudien els seus recursos contra la sentència del Suprem, afegeixen les fonts.

Els dotze magistrats han pres aquesta decisió en el primer dia de ple presencial des que es va decretar l’estat d’alarma i que s’allargarà fins al dijous.

Demà està previst que resolguin les recusacions que Junqueras, Romeva i Forcadell van plantejar contra tots ells i que previsiblement seran rebutjades en tant que la mateixa jurisprudència del TC estableix que les recusacions massives de tots els membres del tribunal són inadmissibles, apunten les fonts, perquè no hi hauria qui pogués resoldre les empares contra la sentència del Suprem, ja que els magistrats no tenen substituts.

Sobre la taula del TC també hi ha la sentència sobre la llei del codi tributari de Catalunya, que previsiblement s’abordarà demà, així com la de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, el debat de la qual podria demorar-se al dijous.

Segons les fonts consultades, el tribunal avalarà previsiblement les devolucions en calent d’immigrants sempre que es compleixin dos requisits: que s’executin després d’entrades massives i amb violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona