Política

La crema d’objectes a les vies de Rodalies afecta 14 trens i 2.000 viatgers

Els TAV s’aturaven a Girona o Perpinyà i els usuaris continuaven en bus el trajecte cap a Figueres o Barcelona

El servei va estar afectat tot el dia

La crema d’objectes a la via del tren entre Girona i Figueres va provocar ahir danys a la catenària i a la fibra òptica i va acabar afectant catorze trens –set per sentit– i uns 2.000 viatgers, segons va informar Renfe. L’acció es va dur a terme de matinada en protesta per la visita dels reis a Catalunya, que, finalment, havia quedat limitada al monestir de Santa Maria de Poblet a causa dels rebrots de la pandèmia de Covid-19, segons va explicar la mateixa Casa del Rei.

Ja a primera hora del matí, els viatgers des de Figueres o cap a Figueres van ser encaminats als trens regionals o se’ls va oferir un servei per carretera fins a la destinació, en funció del cas. Pel que fa als trens internacionals, els que uneixen París amb Barcelona, els trens d’alta velocitat (TAV) s’aturaven a Perpinyà i els usuaris continuaven el seu trajecte cap a Figueres, Girona o Barcelona en bus. Per al servei entre Barcelona i Marsella, els viatgers es desplaçaven en regional fins a Figueres i, d’allà, en busos fins a Perpinyà, on ja podien continuar amb el tren d’alta velocitat.

Mentre les línies de tren continuaven afectades a primera hora del matí, les protestes per l’arribada del rei s’intensificaven al sud, a Poblet, on els manifestants, amb estelades i banderes republicanes, evitaven els controls policials de la carretera i travessaven camps i vinyes per arribar fins al monestir de Poblet, on els reis arribaven acompanyats pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la delegada del govern, Teresa Cunillera.

Els manifestants independentistes i republicans havien estat convocats per l’ANC, Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República (CDR).

Una marxa d’unes 500 persones des de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) havia iniciat el trajecte cap a dos quarts d’onze en direcció al monestir de Santa Maria de Poblet, l’única parada dels reis en la visita que, en el marc de la seva gira autonòmica, feien ahir al migdia. La marxa estava encapçalada per una gran pancarta amb el lema Catalunya no té rei, format amb grans lletres que portaven els manifestants, al costat de nombroses estelades i altres banderes amb el dibuix d’una corona cap per avall i altres banderoles en què es podia llegir Fem-la caure. Hola, República i Fins que ho aconseguim eren altres lemes que els manifestants van portar inscrits en grans banderoles fins als voltants del monestir de Poblet, on un grupet de deu persones amb banderes espanyoles sí que va poder accedir a la zona més pròxima per saludar el rei amb el permís dels Mossos d’Esquadra, l’actuació dels quals va ser discutida una altra vegada en el si del govern català, especialment per ERC, que no té competències en aquesta àrea. Els republicans, sorprenentment, asseguraven que estan “cansats” de les actuacions dels Mossos, mentre que el president Quim Torra també reclamava al Departament d’Interior “un informe complet” amb motiu d’aquesta última actuació de la policia catalana, en què va resultar detingut un ciutadà de Montblanc.

LES XIFRES

11
visites
han fet els reis a una comunitat autònoma des que es va acabar l’estat d’alarma per la pandèmia de Covid-19.
3
entitats
eren les convocants de la protesta contra la visita dels reis: ANC, Òmnium i Comitès de Defensa de la República.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona