Política

El TC desestima el recurs de Jordi Sànchez i avala la seva suspensió com a diputat

El Constitucional entén que no s’ha vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència ni a l’exercici del càrrec

El tribunal considera que la doctrina aplicada sobre la presumpció d’innocència és conseqüent amb la del TEDH

El Tribunal Constitucional (TC) espanyol ha aprovat per unanimitat desestimar el recurs d’empara de Jordi Sànchez contra les resolucions del Congrés del 24 de maig i d’11 de juliol i avala la seva suspensió com a diputat de la cambra espanyola.

La sentència conclou que no s’ha vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència ni a l’exercici del càrrec per l’aplicació de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim). En concret, l’alt tribunal considera que l’article 384 bis de la citada llei “ni estableix cap sanció o pena ni la seva aplicació o compliment per part de la Mesa del Congrés ha comportat condemna al demandant”.

El Constitucional considera que la doctrina aplicada sobre la presumpció d’innocència és plenament conseqüent amb la del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

El TC descarta que s’hagi vulnerat l’article 23CE per la suspensió de la condició de diputat perquè aquesta venia imposada per l’aplicació de la Lecrim. Tampoc accepta la queixa sobre la suposada “desproporció” i falta de motivació de les resolucions que va dictar la mesa així com la suposada inacció de la presidenta del Congrés.

“Ni una crítica com aquesta pot dirigir-se a l’òrgan col·legiat de la mesa, ni és sobretot possible considerar incomplert el precepte reglamentari que s’invoca”, remarca la sentència.

En aquest sentit, conclou que el recurrent “discrepa de l’apreciació de la mesa però només sobre la base de la prèvia censura a les actuacions del Suprem, censures que, com s’ha dit, poden arribar a tenir la seva pròpia via d’impugnació i enjudiciament, però que queden en tot cas al marge d’aquest recurs d’empara”.

L’alt tribunal considera les resolucions parlamentàries impugnades no consideren el demandant culpable de cap fet il·lícit i creu que “cap valoració similar està present, ni tan sols de manera implícita, en el propi precepte legal aplicat”. “No va patir l’actor cap tipus de lesió en el seu dret a ser tractat com a innocent, malgrat l’acusació que pesava sobre ell”, remarca la sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona