Política

Argimon insta a recuperar llibertats passada la Covid

El secretari de Salut Pública admet “tics autoritaris” pel confinament, això sí “necessari”, que ara caldrà superar

Confirma que els vulnerables i el personal essencial tindran prioritat en la vacuna

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va admetre ahir que el confinament dictat per fer front a la pandèmia pot haver “portat la idea de pèrdues de llibertats individuals i col·lectives”, i fins i tot de “tics autoritaris“, i va fer una crida a “estar amatents per recuperar-les totes i fer-les clarament efectives” quan s’hagi superat la crisi sanitària. “El que ara ens pot semblar necessari, i ho és, d’aquí a uns mesos si tenim vacuna ja no ho serà”, va apuntar en la lliçó inaugural de la 52a Universitat Catalana d’Estiu de Prada.

El també director de l’ICS va reflexionar que de la crisi només se’n sortirà “de manera solidària”, i que caldran “totes les eines de país” per combatre les desigualtats socioeconòmiques que generarà. A més, creu que Europa s’ha de preguntar “què vol ser com a societat”, si de serveis o industrial per fabricar mascaretes, per exemple, i també va ser autocrític pel retard en la reacció occidental quan el virus era a la Xina. “Va ser un punt de supèrbia, no ens ho acabàvem de creure, però dels errors se n’aprèn i en surts enfortit”, va indicar.

El secretari de Salut, que després de l’acte va assegurar que la tardor “no serà senzilla” i seguirà la política de cribratges massius, va avançar que les primeres dosis que arribin d’una vacuna de la Covid-19 a Catalunya seran “evidentment” per a les persones més vulnerables, entenent-hi la gent gran o amb una certa condició mèdica, i personal essencial. “A escala europea encara no està definit ni detallat en un document, però tots sabem que serà aquesta franja”, va explicar. “A partir d’aquí anirem afegint en funció de la disponibilitat”, va aclarir. La Generalitat treballa amb la previsió que puguin arribar a partir de la primavera. Argimon també va negar “cap topada de criteri” amb Educació, amb qui es reunirà dijous, arran de les mesures dictades per tornar a les aules. “Treballem per un tema cabdal, i estem tots al mateix vaixell”, va manifestar. Segons ell, la reunió servirà per afinar aspectes “tècnics i operatius” com la sectorització d’escoles i CAP o preparar els sistemes informàtics per saber com fluirà la informació.

Casassas: “Era l’única opció”

El rector de la UCE, Jordi Casassas, va inaugurar una cita que manté la majoria d’actes a Prada, però a porta tancada i emesos per internet. “Amb aquest format perdem bona part de l’essència de col·laboració i contrast presencial, però és l’única possibilitat que tenim... Era això o deixar l’edició en blanc”, va justificar. Segons ell, les “angúnies habituals” han estat més grans, però han aprofitat “l’oportunitat handicapada” de seguir. Els cursos, de 12 àrees diferents, són això sí en línia. “Persistim per donar testimoni que tot i la pandèmia seguim com un grup de persoens que s’entenen activament com a poble, i pretenen adreçar l’activisme cap als grans problemes plantejats, com la lluita contra inèrcies i conformismes”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona