Política

Campanya somorta

Molts actes de petit format amb poc públic i més interès pels debats televisius

Sense mítings, els partits deixen d’exhibir la seva força, l’abstenció marca rècord històric i 200 persones queden sense votar per haver donat positiu

Galícia i el País Basc són les dues úniques comunitats autònomes que ja han celebrat eleccions enmig d’una pandèmia i saben què és anar a votar envoltats de fortes mesures de seguretat sanitària. Aquelles dues eleccions celebrades al juliol també van deixar una marca comuna: indiferència ciutadana i grans nivells d’abstenció, no sense abans provocar un cert sacseig quan es va prohibir el dret a vot a totes aquelles persones que o bé havien donat positiu en el test de Covid-19 o bé havien d’estar confinades a casa. Tot i la polèmica, la mesura decretada tant pel govern gallec com pel basc va rebre l’aval de les juntes electorals de cada comunitat.

Els presidents, i llavors també candidats, Alberto Núñez Feijóo i Iñigo Urkullu van convocar els ciutadans a les urnes al juliol, un cop va decaure l’estat d’alarma. Les mesures de seguretat, però, continuaven a primera línia de la vida política i social dels ciutadans, tenyida, a més a més, amb els primers efectes de la crisi econòmica. En aquell escenari, tant la campanya electoral com les eleccions es van fer entrar amb calçador.

Nombrosos actes arreu del territori, però de molt petit format. Aquest va ser el tret distintiu de l’última campanya electoral gallega, segons explica el periodista de la ràdio i la televisió gallegues Alberto Rivera. Treballar en aquelles condicions, però, va ser “esgotador”, admet aquest periodista, a causa de les corredisses per arribar a temps als mítings i els centenars de quilòmetres que havien de fer cada dia. Es van suprimir els actes amb la ciutadania per evitar encaixades de mans, cops a l’esquena i petons a les criatures. Els pocs actes es limitaven a reunions de petit format, i l’audiència estava integrada bàsicament per càrrecs electes i orgànics del partit. El control de temperatura, el rentat de mans amb gel desinfectant i l’ús de mascareta estaven a l’ordre del dia abans d’entrar als mítings. Paral·lelament, l’interès de la ciutadania era pràcticament inexistent, tal com després es va fer palès en les enquestes i en el resultat de les eleccions. A Galícia es va registrar una abstenció del 51,03%.

A la por pel risc de contagi, s’hi afegia la falta d’expectatives que generaven les eleccions, el resultat de les quals era del tot previsible, amb el candidat del PP i president, Alberto Núñez Feijóo, com a clar vencedor. La propaganda era pràcticament inexistent, la publitramesa es va reduir i els cartells dels candidats arribaven amb comptagotes.

“Atípica”, “descafeïnada” i “trista” van ser alguns dels termes més emprats pel periodista de la ràdio i la televisió basques (ETB) Julen Etxeberria. “No hi havia mítings multitudinaris i els partits no van poder exhibir la seva força”, recorda. “Tothom estava pendent del coronavirus”, hi afegeix. Al País Basc, la situació era molt complexa; es va retirar el dret a vot a 200 persones perquè estaven contagiades o tenien símptomes i es recomanava portar la papereta de casa, la qual cosa suposava un greuge respecte als partits que havien decidit no distribuir correu. Etxebarria també recorda la sensació d’incertesa per la novetat que comportava tota aquella situació. I, com a Galícia, el resultat era tan previsible que no va afegir cap impuls a la participació. Al contrari, l’abstenció va ser històrica: el 53% de la ciutadania amb dret a vot no va acudir a les urnes.

53%
d’abstenció
va registrar el País Basc en les eleccions del juliol del 2020.
51%
d’abstenció
va registrar Galícia en les eleccions del juliol del 2020.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona