Política

Torrent posa rumb cap al 14 de febrer

El president constata que cap grup té prou suports per presentar candidat a la Generalitat

S’obre un període legal i estèril de dos mesos per trobar aspirant

El president del Parlament, Roger Torrent, comunicarà dimecres que ve en sessió ordinària a la cambra que cap grup ha presentat candidat a la presidència de la Generalitat per falta de suports. Aquell mateix dia, la decisió es publicarà en el Butlletí oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) i es posarà en marxa un nou formalisme, ara de dos mesos, per trobar un aspirant al càrrec. Es tracta d’un tràmit merament legal, ja que no sembla que existeixi cap possibilitat que es presenti candidat en el context actual. Junts per Catalunya (JxCat) necessita temps per acabar de concretar la seva candidatura a les eleccions i ERC s’ha avingut a donar-li aquest marge. A més a més, amb el deteriorament de les relacions entre els dos membres del govern, no sembla que tampoc sigui possible un candidat de consens. Arribats a aquest punt, i amb una oposició que tampoc ha pogut unir esforços, el govern de la Generalitat continuarà en interinatge després que el TSJC decretés la inhabilitació del president Torra per no haver fet cas a temps de les ordres de la Junta Electoral, que l’instava a retirar una pancarta a favor dels presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat.

Dimecres, dia 21, i abans que comenci la sessió de control al govern de la Generalitat, el president Roger Torrent procedirà a la lectura de la resolució davant de la resta de grups parlamentaris. Després de la lectura, els portaveus de cada grup podran intervenir per donar-ne el seu parer. Es tracta de “l’acte equivalent” a una investidura fallida i, per tant, l’endemà començarà a comptar el termini de dos mesos. Passat aquest període, i quan es torni a constatar que no hi ha candidat, la convocatòria de les eleccions serà automàtica i els nous comicis quedaran fixats, tal com ja s’havia anunciat, el 14 de febrer.

Torrent va assegurar ahir en roda de premsa que la cambra no s’aturarà ni després de la dissolució, és a dir, a partir del 21 de desembre, perquè la Diputació Permanent serà l’òrgan encarregat de validar els decrets del govern per gestionar totes les actuacions que requereixi la pandèmia de la Covid-19. A més a més, amb la convocatòria més pròxima ara d’unes eleccions, el govern haurà de posar-se a treballar per garantir el dret a vot de tots els ciutadans, però també el seu dret a la salut, de manera que no succeeixi com en les eleccions gallegues i basques, en què els executius van optar per prohibir votar als casos positius o confinats. “Correspon al govern valorar les circumstàncies sanitàries i ponderar els dos drets en joc”, hi va afegir el president.

Quant a la ronda de contactes finalitzada, Torrent va explicar que els grups li ho han posat fàcil en aquests deu dies hàbils que han durat les converses. De fet, en la primera consulta que va fer, Cs ja li va expressar que no tenia voluntat de presentar candidat o candidata. La proposta inicial del president del PSC, Miquel Iceta, de trobar un candidat de consens amb l’únic objectiu que convoqués eleccions al més aviat possible tampoc va obtenir suports.

A partir d’ara, però, continuarà l’activitat parlamentària a la cambra catalana durant els dos mesos, tenint en compte les limitacions i restriccions per la Covid-19. I pel que fa a la situació que es donarà quan quedi dissolta la legislatura, Torrent va explicar que serà la Diputació Permanent l’ens que agafarà les regnes.

Iceta va ser l’únic que ahir es va pronunciar sobre l’afer. Ho va fer per avalar el compte enrere anunciat per Torrent perquè les eleccions se celebrin el 14 de febrer. El líder socialista lamentava, però, que el president inhabilitat, Quim Torra, no convoqués els comicis per abans que acabés l’any i estalviar així mesos “d’interinitat”.

Amb el rumb posat cap al 14 de febrer, els partits ja fa dies que treballen en les seves candidatures. JxCat ha d’afrontar un procés de primàries per escollir candidat, al qual s’han presentat la diputada Laura Borràs i els consellers Jordi Puigneró i Damià Calvet, a més de la regidora Elsa Artadi. El PDeCAT, ja separat de l’equip de Puigdemont, també treballa en la seva candidatura amb l’exconsellera Maria Àngels Chacón. ERC viurà un procés semblant, amb tots els focus en el vicepresident, Pere Aragonès, com a principal candidat a les primàries, amb el suport del president Oriol Junqueras. Fins i tot la CUP es troba immersa en la redacció del programa i en una candidatura que també inclogui, després de les modificacions dels estatuts, exdiputats de la formació.

LA DATA

21.12.20
Dissolució
de la cambra catalana després de dos mesos i convocatòria automàtica d’eleccions el 14 de febrer.

LES FRASES

Ha quedat constatada la impossibilitat de celebrar un ple d’investidura
Roger Torrent
president del parlament
Ens trobem davant d’un mer formalisme, perquè JxCat i ERC no van voler acordar una resposta política
Vidal Aragonés
diputat de la cup

Pascal serà la candidata del PNC

El Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), sorgit d’una escissió dins de JxCat i el PDeCAT, ha proclamat oficialment Marta Pascal com a candidata a la presidència de la Generalitat per a les eleccions del febrer, ja que és l’única aspirant a les primàries del partit, que obrirà pròximament la seva seu a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona
LA crònica

El joc de les preguntes

Sílvia Paneque
Candidata del PSC per Girona

“Tot té un impacte, fins i tot no fer la transició energètica”

Girona
REGNE UNIT

El llegat de Thatcher continua viu

Londres

Envoltats de desinformació

Barcelona
Alba Tobella
Cofundadora i directora de Verificat

“En campanya és quan hi ha més desinformació”

Barcelona