Política

RAPHAEL MINDER

CORRESPONSAL A ESPANYA DEL THE NEW YORK TIMES

“L’ombra del rei emèrit em sembla llarguíssima”

“Trobo curiós, després d’una vida tan plena i apassionant [...], que arribi a ficar-se en temes de maletins”

“Veig preocupant que un ministre de l’Interior, davant del més alt tribunal, no respongués més del que va dir, que és res”

“L’actuació policial va sorprendre tant els catalans com molts espanyols, i no entenc com és que no es va utilitzar l’eina de la comissió d’investigació”

Informant arreu del món
Nascut el 1971 a Ginebra, va explicar durant deu anys al Financial Times el que passava a París, Brussel·les i Hong Kong, entre d’altres. Ara fa una dècada que explica històries d’Espanya i Portugal per a The New York Times. El setembre del 2017 va donar la seva visió del conflicte català en el llibre The struggle for Catalonia, però encara li quedava per explicar com va viure l’1-O.
M’ha sorprès la rapidesa amb què s’ha acceptat que aquest és un conflicte enquistat

En el llibre ¿Esto es España?, explica la seva vivència periodística durant deu anys fent de corresponsal. Parlem d’alguns temes com ara Catalunya i la monarquia.

Per què un títol amb interrogant?
Volia deixar clar que és una visió d’Espanya, però no soc el que explicaré als espanyols què és Espanya. És un punt de vista. Em va semblar lògic, jo que em dedico a fer preguntes, formular-ho com una pregunta, i també per despertar curiositat.
Ha treballat de corresponsal a París, Brussel·les, Sydney i Hong Kong. Què hi ha trobat de diferent, a Espanya?
He tingut la sort que, en cada corresponsalia, he viscut un moment interessant. A París, quan Le Pen pare va arribar a l’última ronda de les eleccions, que va ser un terratrèmol polític a França, per exemple. Aquesta dècada ha estat impactant arreu, però Espanya ha estat dels països amb més alts i baixos, també en les crisis comunes, com la financera i la pandèmia.
Destaca temes sensibles com el futbol, els toros, el catolicisme, la Guerra Civil, Franco, la monarquia, el terrorisme basc i el secessionisme català. Se’ls esperava o va ser una sorpresa?
Pel que fa a alguns ítems, era conscient que eren temes sensibles que tenen recorregut, com el terrorisme, també potser el de la Guerra Civil, però impressiona que alguns temes s’hagin escalfat durant aquesta dècada. El futbol no n’és un, i m’imagino que als anys cinquanta qui havia de cobrir el Madrid de Di Stefano o el Barça de Kubala ja ho vivia igual.
Per què dedica tres capítols al tema català després d’haver publicat ja un llibre sobre això?
Aquell no el vaig escriure amb una bola de vidre sabent el que passaria, ja que va sortir el 4 de setembre del 2017, l’havia acabat a principis d’estiu, i m’interessava explicar el perquè de la identitat catalana. La gent es va imaginar un llibre molt diferent del que havia escrit i he volgut explicar com vaig viure la tardor del 2017 i com va ser de complicat per a qualsevol corresponsal no quedar atrapat en una tempesta.
Ho diu per pressions o comentaris que va rebre?
Sí. Era com si caminessis per un camí sabent que et poden disparar des de qualsevol cantó i en qualsevol moment. Però hi has de passar, perquè és un territori que et correspon cobrir. Forma part de l’ofici. Som en una època en què, pel funcionament de les xarxes, es dispara abans de pensar. M’ha sorprès rebre crítiques de gent que no s’havia llegit el llibre ni s’hi havia apropat.
Ha canviat la percepció de la relació Catalunya-Espanya?
Pensava que hi havia un bon marge per al diàleg i que el polític que resolgués aquest tema s’enduria un gran premi. I no he vist ningú apropant-s’hi. M’ha sorprès la rapidesa amb què s’ha acceptat que aquest és un conflicte enquistat. Una de les lliçons és que no es troben solucions si realment no se’n busquen i molts dels actors clau no estan precisament buscant solucions.
‘The New York Times’ hi va enviar cinc periodistes. Ara el tema català té tant d’interès?
Ara, poc. També per la dinàmica d’altres qüestions. La importància d’un tema és relativa, en funció de la importància d’altres coses que passin en altres llocs com un atemptat a París o el recompte d’unes eleccions americanes. I el moment d’alta tensió i incertesa de l’octubre del 2017 ha passat. No significa que no en puguin arribar d’altres, però ara no hi ha un full de ruta ni raons per pensar que es repetirà, acceptant que és un comentari que pot caducar ràpidament.
Qualifica els líders independentistes de “polítics presos” i el titular d’alguna entrevista ho ha destacat. Li han arribat crítiques perquè Cuixart i Sànchez no eren polítics?
És clar. Sempre hi ha matisos en casos individuals. No volia entrar en una polèmica; és el que sempre he escrit en totes les cròniques i ara sento a les xarxes que he fet un canvi radical d’opinió. No és cap revelació.
En sentit contrari, és crític amb el ministre Zoido per no haver assumit cap responsabilitat pel dispositiu policial de l’1-O i se sorprèn que no es creés una comissió d’investigació.
Sí. Les comissions són un instrument per esclarir esdeveniments rellevants, i el que va passar l’1-O ha quedat sota una ombra de falta de claredat. L’actuació policial va sorprendre tant els catalans com molts espanyols, i no entenc com és que no es va utilitzar la comissió d’investigació. Veig preocupant que un ministre de l’Interior, davant del més alt tribunal del país, no respongués més del que va dir, que és res. Què és un ministre de l’Interior si no controla els moviments policials en la seva actuació més mediàtica de l’any?
El va sorprendre que Felip VI no donés un missatge conciliador?
Em va semblar que tenia l’oportunitat de dir, almenys, i igual que molts, un “sento que hàgim arribat a aquest punt”. Un missatge en què tothom pogués apreciar alguna cosa. La segona part, de condemna de l’independentisme, com a cap d’estat, no em va sorprendre i s’entén. Però les grans figures són les que són capaces d’anar més enllà del que s’espera d’elles i són les coses que recordem al llarg de la història.
És molt crític amb els polítics i les elits perquè no assumeixen responsabilitats, no demanen perdó i ningú dimiteix per res.
Espanya està dins d’un grup de països on acostuma a passar. En d’altres és al revés, com a Corea del Sud, a Alemanya fa un parell d’anys o en països escandinaus. En algunes de les històries que hem seguit, s’ha hagut d’anar molt lluny per intentar obtenir un perdó o una dimissió, que a vegades ha arribat arran d’una cosa absolutament irrellevant. N’és un exemple la dimissió de Cristina Cifuentes, que es va materialitzar per un vídeo estranyíssim en què sortia robant en un supermercat que algú va treure d’un armari, però no ho va fer arran del que s’estava investigant sobre la possibilitat d’haver obtingut un títol universitari falsament.
Comenta que el país no ha trobat un lideratge per convertir una crisi en una oportunitat per fer un canvi profund. Ha conegut Zapatero, Rajoy i Sánchez. Com els valora?
Cadascun ha tingut els seus alts i baixos i, en el cas de Sánchez, continua al poder i no el podem jutjar encara. Zapatero, abans de la meva arribada, va tenir anys de reforma social, com per exemple el matrimoni gai, però el seu final va ser complicat. Vaig arribar quan semblava un polític en declivi i va deixar a Rubalcaba el galdós honor de representar el PSOE en unes eleccions en què es preveia una patacada gairebé assegurada per la crisi. Rajoy, per trajectòria, és el més sòlid, perquè ja era ministre als anys noranta i és impressionant la capacitat de sobreviure, d’adaptar-se als temps i de deixar passar tempestes bastant fortes. Una capacitat de resiliència que també destaco de Sánchez en el llibre. He vist pocs polítics arribar tan amunt, després tan avall i després tan amunt una altra vegada. N’hi ha pocs amb una trajectòria de muntanya russa. El van fer fora del seu propi partit i ara controla el seu propi pati d’una manera forta que ningú es podia imaginar fa tres anys.
Veient tot el que surt sobre investigacions del rei emèrit, veu improbable que el facin seure al banc dels acusats?
Molt difícil. Ningú demanarà la seva extradició ni buscarà un judici sense que sigui acceptat per una gran majoria de la gent. La gent també veia complicat que el jutge Castro des de Palma sentenciés un membre de la família reial com Iñaki Urdangarin...Però caldrà veure per què s’està emprant l’argument que val la seva immunitat si es tracta d’operacions fraudulentes i de compres amb targetes no declarades els darrers anys.
El debat sobre monarquia o república creu que anirà a més?
Continuarà sent un tema de discussió i és possible que una actuació exemplar de l’actual generació o de la futura, amb la reina Elionor, permeti a la institució recuperar més prestigi. De moment, l’ombra del rei emèrit em sembla llarguíssima.
Li queda alguna entrevista pendent?
M’hauria encantat entrevistar el rei Joan Carles, perquè he llegit força coses sobre ell i no entenc del tot el personatge. M’agradaria poder seure amb ell i fer-li la pregunta que feia l’historiador José Álvarez Junco en un article: “Quina necessitat tenia el rei de cometre la sèrie d’errors que l’han portat a aquest lamentable final?” Era el rei i, a gaire més, no es pot aspirar. Em sembla curiós, després d’una vida tan plena, apassionant i d’agraïments de la ciutadania, que arribi a ficar-se en temes de maletins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona