Política

JOSÉ LUIS PEÑAS

Exregidor del PP. Denunciant de la trama Gürtel

“El PP hauria d’estar il·legalitzat com Herri Batasuna”

M’intenten matar la dona i la filla traient-les de la carretera i sona el telèfon: “Avís. La pròxima vegada cauran d’un lloc més alt”
A Rajoy quan va declarar per la Gürtel el tribunal li hauria d’haver llegit els drets per fals testimoni. Si jo no tinc un indult, qui denunciarà?

Als Estats Units ja hauria inspirat una pel·lícula, però José Luis Peñas (Madrid, 1964) és un madrileny que vivia a prop de la Gürtel i que paga car haver denunciat la trama de Francisco Correa i el PP. A Uno de los suyos (Península), Peñas relata el pas de delatar la corrupció i el terror de la represàlia. Si hi ha cas Gürtel, Púnica, papers de Bárcenas i Kitchen, és per ell.

El Suprem ha confirmat la sentència de la Gürtel de l’Audiencia i se’l condemna a quatre anys i nou mesos de presó. Tot i que la fiscalia demanava nou anys a l’inici, potser esperava una absolució.
Sí, i m’han absolt de dos delictes dels quals m’acusaven. Del 99% de la sentència n’estic orgullós. Si hi ha cas Gürtel, és per mi: sense la denúncia del 6 de novembre del 2007 i sense mantenir-la fins avui no hi ha res. La condemna ja és ferma i no hi ha cap altre culpable que jo. Desgraciadament no he pogut convèncer els jutges del que he dit sempre: he estat molt a prop de la Gürtel però no he estat mai la Gürtel. En el meu cas el problema és del sistema. Orgull pel 99% de la sentència, i és complicat explicar l’1% als fills.
Era amic de Correa i un dia sent una frase –“mira, Paco, si no m’emporto 300 milions, no hi ha adjudicació”– i agafa una gravadora i no la deixa fins al final.
He estat amic de Correa i gravar un amic no és fàcil, i menys per a algú com jo, que ni és del CNI, com s’ha dit de mi, ni espia. Si estàs disposat a posar fi a la corrupció has d’estar disposat a no tenir amics. No recordo de qui és la frase però és així. Plorava totes les nits, no em sentia bé amb mi mateix. A les gravacions se sent que li dic: “Paco, deixa-ho tot ja. Tens diners per a tu i per a quatre generacions.” Si ho hagués deixat jo m’hauria penedit i hauria destruït les gravacions. Hi havia dies que no volia sortir de casa però em deia que, si ho havia començat, ho havia d’acabar. Al cap i a la fi jo no soc jutge i no soc qui envia ningú a la presó, poso en coneixement de l’autoritat el que he viscut i prou. Quan la gent sent la corrupció tot canvia: “Jo he portat 1.000 milions a tal”, “amiguito del alma”... Els àudios van ser un xoc. I a mi em cau sentir: “Tu denuncies perquè no t’has emportat la teva part”, i em fa ràbia. Si hagués volgut ser milionari ho seria. Amb les cintes que tinc i els empresaris que hi surten... Què no haurien donat? Si mira l’Íbex 35 del 2005 i l’actual, nou empreses surten a la Gürtel i han desaparegut, i la de menys capitalització tenia 20.000 milions. Parlem de Martinsa-Fadesa i d’altres. Si jo hagués volgut no estaria aquí amb vostè, estaria amb els fills a les Seychelles.
Es parla de “«Facturación en Barcelona»”.
Sí, per dir facturació en B! [Riu.] Eren molt de posar mots a tot. Correa es fa dir Don Vito i deia que això és comptabilitat “en Alicante”, o la seva contrapartida, “en Barcelona”. Són les coses d’aquests casos que a vegades fan riure en lloc de plorar.
Ara tothom es distancia de Bárcenas, però en el seu relat és un omnipresent.
Bárcenas era una icona, un referent. Ara vol un pacte amb la fiscalia. Si al seu dia hagués pactat amb la fiscalia la majoria estaria ja amb el tercer grau però, és clar, la Gürtel hauria arribat on hauria d’haver arribat, a les altes esferes de poder. El PP va moure bé els fils: va amenaçar el sastre de Francisco Camps, Rajoy diu que no coneix Correa i posen el tallafoc de Bárcenas amb el “finiquito en diferido” de la incommensurable María Dolores de Cospedal... Hi ha gent que aprova oposicions i els escoltes i se t’encenen els cabells! A Bárcenas l’han enganyat i l’han abandonat. I el muntatge de robar-li les proves [Kitchen] el fa el PP que parla d’honor i Espanya. Bárcenas va cometre un error gravíssim, creia tenir bombes atòmiques i se les van desactivar totes. I ara tant ell com la dona, Rosalía Iglesias, són a la presó.
Disculpi la maldat: vostè és un usurpador. “Jo vaig destapar la trama Gürtel”, ens ha dit sempre Esperanza Aguirre.
Sense dubte! [Riu.] Al final, què queda per a la història? El “jo vaig destapar la Gürtel” o l’“he marxat donant-li un cop al policia amb el cotxe però era sortint de segona fila sense voler”? I després van a casa seva i hi ha un guàrdia civil impedint que es detingui aquesta senyora. Això és Espanya avui! Si es compara amb una república bananera, Espanya en surt sovint malparada. Aguirre és una de les pitjors persones junt amb Rajoy que hi ha hagut en política, una espècie de trumpisme madrileny i populisme de xotis, un monstre polític que sempre ha sabut evitar ser esquitxada, des del 2003 amb el tamayazo, en què va perdre les eleccions i es va pagar dos diputats del PSOE perquè no apareguessin el dia de la votació. Aquell és el moment fundacional del desvergonyiment a Madrid.
Aznar també en queda sempre al marge, de la corrupció, i vostè evoca tots aquells mítings amb Correa d’organitzador.
Fixi’s en qui pacta amb la fiscalia i només en la meva peça. Correa ho fa. Curiós... Si és una peça del mateix procediment, el pacte aquí ha de valer a tot arreu. L’altre que ha pactat és l’empresari dels que més quilòmetres de TGV ha fet a Espanya [Alfonso García Pozuelo, de Constructora Hispánica]. Un altre és íntim amic d’Alejandro Agag i d’Aznar [Jacobo Gordon]. El vaixell on forgen l’amor la filla d’Aznar i Agag és el vaixell de Correa. En la boda d’El Escorial, un dels testimonis és Correa, i seu al costat de Berlusconi. Sense Correa, Aznar no feia cap míting. Per això dic que Correa era el quart en poder real en el PP, seia a la dreta de Déu Pare, que era Aznar! Diputats, senadors i alcaldes sobrevolaven Correa pel poder omnímode. Que si “fes-me la campanya”, que si “parla bé de mi al president...”. I així comença el lobby. Per què Correa no parla d’Aznar? Les seves raons tindrà.
Rajoy ha celebrat la sentència ratificada pel Suprem com una “reparació moral”.
Mariano em fa una mandra... Tinc un amic socialista que sempre em deia: “Qui assessora el PP, el pallasso Fofó?” I amb total respecte pels pallassos ho deia. Li pregunten a Rajoy si coneix Correa i diu que, bé, que el va veure però que li van dir que feia negocis bruts i que el va fer fora de Gènova. És que això és un delicte! Però els jutges per a unes coses són tant i per a d’altres, tan poc... És president d’un partit, sap que es comet un delicte i l’ha de denunciar però com que és en el seu partit el fa fora. Doncs és vostè un cooperador necessari. Tot el que ha passat en la Gürtel des del 2005 és responsabilitat de Rajoy, si ell ho hagués denunciat jo m’hauria estalviat els dos anys de gravacions i s’hauria acabat la trama Gürtel. Però si li paguen un viatge quan perd les eleccions del 2004 per l’estrès de perdre-les... Un tipus que arriba a ser president amb aquesta desídia i que diu “españoles y mucho españoles”, no me l’imagino fent una oposició. Li fan la moció de censura i es passa cinc hores bevent whisky amb els col·legues en un bar... Si el veus amb sentit crític saps que és un home que ha mentit des del primer dia, fins i tot es va permetre el luxe de mentir en un tribunal el dia de la Gürtel, però el tribunal té al davant el president i, és clar, s’està massa pendent de saludar... Aquell dia entra per la porta dels criminals, el posen en una taula elevada, va ser tan ridícul... Aquell dia se li haurien d’haver llegit els seus drets, a Rajoy, per un delicte de fals testimoni claríssim. És un tipus a qui li rellisca tot, sembla el capità Pescanova amb l’impermeable...
El nou PP de Casado viu com si res de tot això els afectés i ell diu que era un simple diputat per Àvila aliè a tot.
És el manual. Estaria a Àvila, però jo el veia el 2008 i el 2009 en manifestacions a la Castellana amb Aguirre... Si ho sabia o no, ni ho sé ni m’importa. El problema no és que hi sigui Casado o fulano, el problema és que hi sigui el PP. El PP ha fet mèrits més que suficients per estar il·legalitzat en aquest país com Herri Batasuna, amb la llei de partits a la mà el PP hauria d’estar il·legalitzat per associació il·lícita. Ho dic com a humil advocat. Quants del PP són a la presó? Quants del PP han delinquit? El PP està condemnat. Se li ha d’aplicar la llei de partits. Tots sabem que un partit no delinqueix com a tal, l’edifici de Gènova no s’alça i comet suborn. Però, i la gent que hi és? Què passa, que Bárcenas era un podemita veneçolà vingut a més? Qui escollia els alcaldes? Quin CIF s’utilitzava per a les mordidas? Doncs potser és que el PP és una associació il·lícita i s’ha de refundar com un altre partit. I potser li aniria bé i tot. Que segueixin existint aquestes sigles ofèn tothom que tingui uns mínims principis democràtics.
El cost pagat per delatar és caríssim. El detalla fins on ho permeti la intimitat?
Els cost és tremend des del moment que el sistema no defensa qui està denunciant el pitjor cas de corrupció. No només he denunciat, sinó que he hagut de mantenir jo sol la denúncia durant 13 anys sense ajuda ni assessoria de ningú. El cost final és: quatre anys i nou mesos de pena, perdre la feina, una multa d’1,5 milions i una altra de 125.000 euros. El cost in itinere és demolidor. Em fa vergonya explicar-ho, no per mi sinó pel sistema. Si jo hagués estat una persona soltera, tot el passat no em pesaria. Quan estàs casat, estimes la teva dona, tens fills, el pes es multiplica del tot. Que intentin matar la teva dona i la teva filla és el pitjor que et pot passar. Un dia, la meva dona conduïa el cotxe venint de Boadilla del Monte a Majadahonda amb la filla i un cotxe les va treure de la carretera. Per sort aleshores teníem possibilitats i un cotxe gran, i ella el va poder manejar. I aquella nit a les quatre de la matinada va sonar el telèfon: “És un avís. La pròxima vegada cauran d’un lloc més alt.” El cost és això i és anar amb el fill de 6 mesos en braços en un centre comercial i que una senyora de 80 anys m’escupi al crit de “traïdor” i “com li fas això al partit!”. Buscar feina i que et diguin que on vas... Fins i tot la malaltia: quan tens aquesta tensió durant tants anys el teu sistema immunitari se centra a no caure en una depressió i et ve una cèl·lula assassina d’un càncer per un altre lloc. Han perseguit el meu sogre a Castella i Lleó, on hi ha grans imputats amb grans interessos als quals la Guàrdia Civil homenatja. És dur que la dona et truqui dient que és a Boadilla i que s’atura davant de la comissaria i que hi vagi, que té un cotxe perseguint-la tot el matí. Però encara que el que explico sembli una derrota, ho visc com una victòria, tinc la meva dona al costat i no tenim malsons. Tornaria enrere i ho canviaria? Arribats fins aquí, com que no hi ha viatges en el temps, ho deixo així.
S’adona que el que descriu sembla de crònica negra siciliana?
Sí. És que jo denuncio delictes societaris però al darrere hi ha una màfia molt important. On hi ha molt de diner i molt de poder hi ha màfia, perquè ningú vol perdre el molt diner i el molt poder. És clar que hi ha una màfia! El mateix Correa es feia dir Don Vito i no era perquè sí. Per això he tingut molta por i continuo tenint molta por. El 2014 em van intentar subornar, un any abans del judici. Dos tipus ben vestits em van oferir una xifra de sis zeros i gairebé dos dígits al davant per canviar el meu testimoni en el judici. Pensi que si jo dic només que he fet les gravacions amb la policia, tot Gürtel se’n va a la merda! Només dient això, tot a la merda!
Al Madrid que es diu cosmopolita passa això, la Kitchen, els fills de l’extresorer Álvaro Lapuerta denunciaven al seu dia sospitoses caigudes d’ell al domicili...
A mi em posa els pèls de punta que un tipus que fa de xofer de Bárcenas [Sergio Ríos] i que li roba proves estigui ara fent de policia, és complicat de digerir. Villarejo em va estar espiant per ordre d’Esperanza Aguirre pel cas Majadahonda. I Villarejo és un cas aïllat? Jo crec que no. A la policia li hem d’agrair moltes coses però hi ha molt a millorar. Es podria fer un article sobre les notes de tall dels policies d’aquest país durant els últims anys. Se sorprendria! Hi ha notes de tall d’un 2,2 en algunes promocions. I no dic que siguin tots, ni tota la policia. I no diguem un Billy el Niño [Antonio González Pacheco], però de Villarejos si en tens un en pots tenir molts! Un tipus que ha fet el que li ha donat la gana i després diu allò de la pàtria i l’interès d’Espanya... Villarejo, Eugenio Pino, l’altre... Jo tinc molta por amb la policia d’aquest país. I després tens el tinent coronel que l’hi paga tot al rei emèrit. El 2009 vaig entregar una gravació on es diu que David Marjaliza és el tapat de Francisco Granados en una firma de la Púnica. S’investiga? Qui va obrir la investigació de la Púnica és una fiscal que venia de València i que veia Interviú. La Púnica era dins la Gürtel, la Gürtel és la Púnica com és la Kitchen: si no hi ha la Gürtel no es fa la Kitchen contra Bárcenas. Per què es deixa marxar Arturo Fasana [testaferro de Joan Carles I] i no és imputat? Si Fasana parlés sí que cauria el país! Però si Fasana va anar amb Correa a veure el rei Joan Carles I! Ara comencem a saber això de Corinna i a saber-ho tot...
Confia en la concessió de l’indult?
A Europa, a la gent que denuncia, se la protegeix i la UE ha aprovat una directiva de mínims perquè siguin els governs els que ho incorporin al Codi Penal. Als Estats Units la protecció de qui denuncia es veu en les pel·lícules però és que existeix en la vida real. Si no hi ha protecció, qui llegeixi la meva sentència i estigui en un cas d’un entramat societari com aquest no denunciarà. He demanat l’indult i si no se’m concedeix, qui denunciarà? Agafa els diners i corre, com el títol de Woody Allen. Les fiscals ja el 2018 en la vista de l’Audiencia parlaven d’avalar l’indult per a mi, la fiscalia i la policia viuen dels alertadors i denunciants, i ara han de demostrar el seu compromís. No han demanat presó per a mi, com en els altres casos de penes per sota de sis anys, però han de donar-hi més suport. No hi ha ningú que hagi aportat les cintes que jo he aportat. Si algú compleix els requisits per no entrar a la presó i veure suspesa la pena és algú que ha fet el que jo he fet.

El delator... Indultat?

Llicenciat en dret i amb estudis de geografia i història, José Luis Peñas (Madrid, 1964) es va afiliar al PP el 1999 i un any més tard era assessor de l’alcalde de Majadahonda, Guillermo Ortega. El 2003 va esdevenir el regidor d’Urbanisme abans de ser expulsat del partit i de començar a gravar des del 2005 les converses de Francisco Correa, àudios que tenien la flaire de la corrupció i que gràcies a la seva denúncia del 2007 són el cas Gürtel. Peñas paga el preu de viure el pànic per una delació que condemna 60 persones i acredita la caixa B del PP. La petició pública d’indult per a Peñas suma més de 43.000 firmes a la plataforma Change.org.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona