Política

La justícia russa condemna l’opositor a Putin Navalni a tres anys i mig de presó

El crític amb el Kremlin acusa el president rus de voler atemorir l’oposició amb el seu cas

Moscou insta els EUA i la UE a no immiscir-se en l’“afer intern”

Un tribunal de Moscou va condemnar ahir el líder opositor rus Aleksei Navalni a tres anys i mig de presó en fer efectiva una sentència suspesa de 2014 que va ser qualificada d’arbitrària pel Tribunal Europeu de Drets Humans. Navalni va ser condemnat a presó per haver violat la llibertat condicional d’una sentència del 2014 per malversació. L’opositor haurà de complir una condemna de dos anys i vuit mesos perquè li han restat els deu mesos que va passar sota arrest domiciliari.

La sentència contra Navalni és la més contundent contra un opositor del president rus, Vladímir Putin, des de l’empresonament de l’oligarca Mikhaïl Khodorkovski el 2005.

La sentència va arribar hores després que Navalni fes un duríssim al·legat contra el govern de Rússia, al qual va acusar d’intentar atemorir, a través del seu cas, milions de russos que no combreguen amb Vladímir Putin.

En la seva al·locució des de l’estructura de vidre on estava tancat, dins del tribunal de Moscou, Navalni va atribuir la seva detenció a l’“odi i el temor de Putin” i va afirmar que el president rus passarà a la història com un “enverinador”. “L’he ofès profundament simplement per haver sobreviscut a l’intent d’assassinat que va ordenar”, va dir. “L’objectiu és espantar un gran nombre de persones”, va afirmar el líder opositor, que va remarcar que “no es pot empresonar tot el país”.

Navalni, de 44 anys, que ha investigat i difós un gran nombre de casos de corrupció del govern rus i és el crític més destacat de Putin, va ser detingut el 17 de gener passat quan tornava d’Alemanya, on va passar cinc mesos recuperant-se d’una intoxicació provocada per un agent nerviós, de la qual culpa el Kremlin.

El Servei Penitenciari de Rússia (SPF) acusa Navalni d’haver violat en set ocasions els termes de la seva llibertat condicional per una sentència suspesa de tres anys i mig de presó dictada el 2014. “Durant la seva supervisió, Navalni no va aparèixer per l’oficina de l’inspector penitenciari en set ocasions”, va assenyalar el representant de l’SPF.

L’acusat va recordar que a l’agost, quan s’hauria d’haver presentat a l’oficina de l’inspector penitenciari, estava en tractament per l’enverinament i per això no ho va fer.

L’empresonament de Navalni ha desencadenat protestes massives a tot Rússia els dos últims caps de setmana, que han estat reprimides amb contundència per la policia, que diumenge passat va detenir més de 5.750 persones. L’equip de Navalni va convocar una altra manifestació ahir, fora del jutjat de Moscou, i la policia va fer més de 320 detencions.

El cas ha provocat també protestes internacionals i nombrosos mandataris han demanat a Rússia l’alliberament de Navalni i dels manifestants detinguts. El govern rus, però, ha rebutjat les crítiques dels Estats Units i de la UE i els ha demanat que no s’immisceixin en un “afer intern”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona