Política

Biden revisa les polítiques antiimmigració de Trump

El president nord-americà posa en marxa un equip especial per reunificar famílies separades a la frontera

El govern constata que desfer el llegat del predecessor requereix més temps del previst

El president dels EUA, Joe Biden, s’ha adonat que desfer les polítiques antiimmigració del seu predecessor serà una tasca titànica. Ja fa dies que des de la Casa Blanca alerten que, tot i que la seva voluntat de reformular el sistema migratori és ferma, trigaran força a revertir la situació actual.

Dins dels blocs temàtics dels primers dies de govern de Biden, ahir es va dedicar a la immigració. El president nord-americà va fer campanya prometent capgirar totalment el sistema migratori, amb propostes de regulació de milions de persones, una reconversió dràstica de l’acollida de refugiats i asilats i la fi de polítiques draconianes contra els immigrants. Però la realitat és més complexa, i passar a l’acció és complicat.

Ahir va signar tres decrets: un per crear un equip especial per reunificar els centenars de famílies separades a la frontera i de les quals no hi ha registre clar; un altre per estudiar com aturar l’augment dels sol·licitants d’asil i el programa trumpista que expulsava refugiats a territori mexicà, i el tercer per revisar “totes les regulacions”, com ara la que prohibeix atorgar papers a aquells que es cregui que podrien beneficiar-se de subsidis públics.

“Per revisar-ho tot cal temps, i estem començant per això ara, però no significa que ens aturem aquí”, diuen des de la Casa Blanca. La demanda de paciència per poder reformular el sistema migratori contrasta amb la urgència que Biden havia promès quan era candidat i les exigències d’immigrants i associacions. Hi ha massa obstacles per tirar endavant les promeses. La presentació de les tres ordres executives estava prevista per a divendres passat, però es va haver d’ajornar fins ahir per l’obstrucció dels republicans a aprovar Alejandro Mayorkas com a secretari de Seguretat Nacional, el ministeri encarregat de tot el tema migratori.

A banda, totes les normatives, memoràndums i últimes decisions de Trump en immigració han posat bastons a les rodes difícils de superar, amb massa espines per fulminar-les de cop; desmantellar totes les accions trumpistes generaria més caos que benefici.

L’administració de Biden ha decidit que, de moment, es limitarà a fer “revisions” sobre com està la situació real i com es pot actuar sense causar més mal. Això i bones paraules, com el decret signat el primer dia de govern per enfortir el programa que evita la deportació de desenes de milers de joves indocumentats o una moratòria a la majoria de deportacions que, d’altra banda, no s’està aplicant.

A tot això, cal afegir-hi la proposta de reforma migratòria que ha de passar pel Congrés, i que és un secret de domini públic que arriba sense possibilitat d’aprovar-se.

Responsable de l’assalt al Congrés

Els demòcrates de la Cambra de Representants afirmen que l’expresident Donald Trump ha de ser condemnat perquè és “responsable personalment” de l’assalt al Capitoli del 6 de gener passat. En un informe previ al judici polític del mandatari al Senat, els congressistes diuen que Trump ha de ser acusat d’“incitació a la insurrecció” i se li ha de vetar la possibilitat de tornar-se a presentar a les eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona