Política

Nou poblacions de Mallorca han aprovat mocions pel dret a decidir

Els consistoris de Pollença, Inca, Petra, Artà, Sineu, Alaró, Porreres, Felanitx i sa Pobla han donat el vistiplau a la moció proposada per la plataforma Avançam

La població mallorquina que es va estrenar amb la moció va ser Artà, el 25 de maig. Va ser presentada conjuntament per Unió d'Independents d'Artà i Els Verds-Esquerra d'Artà, i també va rebre el suport del grup d'Unió Mallorquina. El PP va votar-hi en contra mentre que el PSOE es va abstenir.

Inca, Petra i Artà, i després Sineu, van voler pujar al tren per a l'autodeterminació i també van aprovar la moció, pocs dies després. El set de juny, la plataforma Avançam feia un balanç molt positiu dels primers debats municipals fets en favor de les consultes populars i el dret a decidir, ja que la proposta s'havia debatut en vuit corporacions municipals, en sis de les quals va resultar aprovada. La moció havia tingut el vistiplau dels ajuntaments d'Inca, Petra, Artà, Sineu, Alaró i Porreres, i ha estat rebutjada a Binissalem i Llubí.

També hi eren

EL PUNT

A Mallorca, també hi eren gairebé tots. La manifestació pel dret a decidir a Palma es va fer la tarda abans que la històrica marxa de Barcelona. Va aplegar més d'un miler de persones, convocades per l'Obra Cultural Balear i pels partits polítics de les Balears PSIB-PSOE, UM, PSM, EAV, Iniciativa d'Esquerres, ERC, Els Verds i Entesa per Mallorca. També van voler fer sentir la seva protesta per la sentència de l'Estatut de Catalunya, que afecta negativament l'autogovern de les Illes Balears. L'acte, que va ser presentat per la vicepresidenta de l'OCB, Marisa Cerdó, va ser amenitzat per les actuacions dels germans Martorell i de Mateu Matas Xurí, que van fer una glosada conjunta, i per la participació de diferents xeremiers. La concentració va ser presidida per una pancarta amb el lema En defensa del nostre autogovern, que va compartir protagonisme amb altres cartells amb missatges com ara “Som una nació. Nosaltres decidim”. L'acte va acabar amb els xeremiers interpretant l'himne de Mallorca, La Balanguera.

El PSM vol reaccions

EL PUNT

El secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló, valora positivament el resultat de la manifestació del 10-J contra la sentència del Tribunal Constitucional que retalla l'Estatut de Catalunya i que “també perjudica l'autogovern de les Illes Balears”. Biel Barceló, que va recordar que una delegació del partit va participar en la manifestació, considera que “arran de la gran mobilització de dissabte, els representants polítics de l'Estat espanyol, de Catalunya i també del conjunt de comunitats autònomes hauran de reaccionar i replantejar el pacte constitucional i revisar els límits del desenvolupament de l'estat de les autonomies. El marc jurídic compartit no ha de posar límits, més enllà del respecte als drets humans i als principis democràtics, al dret inalienable de cada territori a decidir lliurement el seu futur”.

El secretari general del PSM-EN posa de manifest, així mateix, que “la sentència del Tribunal Constitucional posa fi a les aspiracions nacionals dels pobles que integren l'Estat espanyol i dibuixa uns límits clars per a l'estat de les autonomies”. Per exemple, la sentència “impossibilita arribar a un model de finançament autonòmic just i anivellat que posi fi a l'espoli fiscal que patim històricament tant les Illes Balears com Catalunya, la qual cosa és especialment perjudicial per al nostre país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden diu que deixarà d’enviar bombes i munició a Israel si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una carta contra la “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona