Política

Aragonès no supera la primera votació d’investidura

El candidat se sotmetrà previsiblement dimarts a la segona volta a l’espera de si Junts canvia el sentit del vot

Només ERC i CUP li donen suport i JxCat s’absté

Pere Aragonès haurà d’esperar. El Parlament ha tombat la primera votació de la investidura del candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat (SI: 42, NO: 61, ABS: 32).

Només republicans i CUP li han donat suport, però els 42 vots han estat insuficients, ja que Aragonès necessitava 68 per assolir la majoria absoluta. JxCat s’ha abstingut i la resta de grups hi ha votat en contra. El candidat d’ERC se sotmetrà a una segona volta –previsiblement dimarts–, a l’espera de si Junts canvia el sentit del vot.

Durant el discurs, Aragonès ha proposat un Govern “inequívocament d’esquerres” per fer “inevitable” l’amnistia i l’autodeterminació.

El president del grup de Junts, Albert Batet, l’ha instat a renunciar a la segona volta, fet que Aragonès ha rebutjat a la rèplica.

El candidat d’ERC arribava a la investidura conscient que avui marxaria del Parlament encara sense ser president de la Generalitat. Només tenia assegurats els vots favorables dels republicans i de la CUP, i amb l’anunci de l’abstenció de JxCat, després de la decisió de la seva executiva, reunida ahir a la tarda. De fet, ERC i Junts no tenen cap conversa formal des de dimecres al vespre.

En la seva primera intervenció, Aragonès ha reclamat el suport per construir un Govern republicà “amb una visió inequívocament progressista i d’esquerres”. El candidat ha apostat perquè s’encamini la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat a la taula de diàleg “fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació”. Ha plantejat afrontar amb “total determinació” les urgències i desigualtats socials que el país pateix i la pandèmia ha “agreujat”.

Aragonès ha demanat el suport a JxCat i a En Comú Podem, però no ha estat capaç d’aconseguir-los. De fet, el president parlamentari de JxCat, Albert Batet, ha demanat al candidat d’ERC que renunciï a la segona votació de la investidura fins que no hi hagi acord entre tots els grups independentistes.

En canvi, la CUP ha defensat el seu “acord de mínims” amb ERC per votar la investidura d’Aragonès. Sabater ha presumit de venir al ple amb els deures fets i ha lamentat que d’altres no els tinguin fets, en referència a JxCat.

Per la seva banda, el líder del PSC, Salvador Illa, ha retret al candidat a la investidura que sigui “ostatge” dels antisistema i ha considerat que s’ha cenyit a reproduir el programa de la CUP. En el seu discurs, Illa ha qualificat el pla de Govern d’Aragonès de “decebedor” i l’ha considerat com una “esmena a la totalitat” de les presidències de Carles Puigdemont i de Quim Torra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona