Política

L’oposició acusa ERC i Junts de “desprestigiar” les institucions catalanes

Els socialistes demanen a Aragonès que no permeti que la Generalitat quedi intervinguda pel Consell per la República

Els comuns demanen mirar al PSC

L’oposició va advertir ahir que el paper que acabi tenint el Consell per la República pot suposar un greu menysteniment de les institucions catalanes, i va assenyalar directament ERC: “Acceptarà [Aragonès] una presidència intervinguda pel Consell per la República? Voldrà una presidència tutelada un cop més?”, va plantejar la vice-primera secretària del PSC, Eva Granados, que va descriure l’organisme com un “artefacte parapolític, dissenyat a mida per a Carles Puigdemont”. Anunciada l’abstenció de Junts, els socialistes catalans van lamentar “un nou fracàs” d’Aragonès. En aquest sentit, Granados recordava que hi ha una “alternativa” amb Salvador Illa, “disposat a posar-se al capdavant per a una investidura”.

Granados advertia de “l’espectacle” que va suposar divendres passat el debat d’investidura d’Aragonès i va lamentar que “els responsables que això es desbloquegi no tenen cap pressa”. Aragonès “va sortir del debat pitjor de com hi havia entrat”, resumia. La dirigent socialista va criticar que el coordinador nacional d’ERC parlés en el seu debat d’obrir “un temps nou”: “Si el vols obrir amb els mateixos de sempre, tindràs els mateixos resultats.” La vice-primera secretària del partit també va tenir paraules per a la CUP i va criticar que els republicans són “ostatges de la CUP” i que “degraden les institucions de l’autogovern” posant en l’acord escrit la voluntat de sotmetre’s a una qüestió de confiança a mig mandat. Amb tot, encara els sembla més “greu” que posin damunt la taula de la negociació el Consell per la República. “Catalunya el 14-F va votar canvi i esquerres, però sembla que Aragonès està disposat a posar Catalunya en mans del contuberni independentista; és una gran irresponsabilitat”, va remarcar. Pel PSC, aquest organisme “no és res” més enllà “d’un artefacte fet a mida per a Puigdemont en què es reuneixen d’una manera no gaire pacífica les diferents seccions independentistes”. “Diu molt poc de qui vol exercir la presidència que tingui en compte posar el Consell per la República en una negociació”, va lamentar amb referència a Aragonès.

Un govern d’esquerres

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va demanar al coordinador nacional d’ERC i candidat a president de la Generalitat, Pere Aragonès, que “miri cap a l’esquerra” si, com de moment és previsible, fracassa el seu intent d’investidura. Mena va tornar a plantejar la formació d’un govern d’esquerres amb els vots dels republicans, En Comú Podem i el PSC. “Hi ha una alternativa possible que no passa pel bloqueig de JxCat”, va assegurar. Per tal que fructifiqui l’operació, va reclamar “generositat” als socialistes, perquè “aquesta proposta és la que podrà desbloquejar la situació política a Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala