Política

Aragonès reunirà els grups abans de la taula de diàleg

El president s’estrena en comissió de control fent una aposta per la negociació i recordant al PSC que la majoria dels seus votants veuen bé un referèndum

Illa s’ofereix per aprovar el pressupost

Els passos previs per anar a la taula de diàleg entre governs, a més de la recerca del consens per a l’ampliació de l’aeroport del Prat, van centrar ahir al Parlament la primera sessió de control a Pere Aragonès com a president de la Generalitat, tot i que ja n’havia afrontat abans com a vicepresident amb les funcions de l’inhabilitat Quim Torra. Aragonès va deixar clar que la legislatura, almenys en la primera meitat, pivotarà sobre el diàleg “des de la màxima ambició en els plantejaments”, i va confirmar que, a banda de la trucada i la reunió previstes en els pròxims dies amb el president espanyol, Pedro Sánchez, en paral·lel emprendrà també els passos interns previs per afrontar-lo.

“La voluntat és la convocatòria d’un acord nacional per l’amnistia i autodeterminació, en els pròxims dies em reuniré amb les forces que ja s’hi han mostrat predisposades, les de la investidura”, va confirmar, interpel·lat pel republicà Josep Maria Jové, tot i que ja va avançar que obrirà l’espai a les organitzacions socials sobiranistes i a “tothom que vulgui una solució democràtica”, com recullen els seus pactes d’investidura. A instàncies de la líder dels comuns, Jèssica Albiach, minuts abans ja havia anunciat que consultarà els grups per conèixer quina és la seva posició, abans de reprendre la taula de diàleg. “Tindrà més força amb el mandat del 80% que amb el del 50%”, li havia repetit ella, tot oferint-se per acompanyar el govern en el procés. Aragonès va recollir el guant, tot i que va reclamar “valentia i responsabilitat” a totes les parts. Per això va insistir que cal generar un gran consens previ sobre quin ha de ser el mecanisme de decisió per solucionar el conflicte polític, que no ha de ser altre que un referèndum “amb totes les opcions” sobre la taula.

Pressió pel referèndum

En una rèplica de la seva compareixença posterior, el president va instar els socialistes que “no siguin aliens” als grans consensos que reflecteix el Centre d’Estudis d’Opinió. “També entre les seves bases electorals”, va furgar, mentre els recordava que fa uns anys “creien” en una consulta pactada. I és que Jové ja havia posat abans el dit a la nafra: “El consens pel referèndum és tan ferm que fins i tot és majoritari entre els contraris a la independència.” I això inclou més de la meitat dels votants del PSC.

Com en les darreres setmanes, Aragonès va denunciar la instrucció “parcial i plena d’irregularitats” del Tribunal de Comptes en la seva croada contra l’acció exterior, que “crea un molt mal precedent”, i va defensar l’amnistia per “donar cobertura” a una solució política al conflicte. Després que Cs anunciés una manifestació l’11 de juny a Barcelona contra els indults, a més, va carregar contra el “terraplanisme” de les “tres caravel·les” de la dreta espanyola. “El nacionalisme espanyol es cura viatjant”, li va etzibar també al líder del PP, Alejandro Fernández, que li havia retret la “ruïnosa idea” de crear un banc públic. “La banca pública és present a tota Europa”, li va recordar el president.

Illa s’ofereix

Aragonès va explicar després la nova estructura del govern, que va defensar que necessitava una “sacsejada”,i va anunciar canvis més de fons en la “fórmula de governança”, perquè vol prioritzar la cooperació i el treball en equip, així com “trencar amb els compartiments estancs”. L’autoavaluació permanent, la transparència i una major claredat en la comunicació, amb la professionalització de la portaveu, seran altres valors a seguir. El cap de l’oposició, Salvador Illa, anunciarà en els pròxims dies un “govern alternatiu”, amb diputats que fiscalitzaran l’activitat dels consellers. “Exercim de manera responsable la tasca d’oposició, espero que s’ho prengui com un estímul”, va exposar. Illa també va recordar al president el compromís d’aprovar un pressupost per al 2021, que segons ell Catalunya necessita, i fins i tot es va oferir per a aprovar-lo. “Si tingués problemes amb la seva majoria, aquí estem nosaltres”, va cloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona