Política

Calvo veu “difícils d’entendre” punts del fons d’Aragonès

Denuncia que es parli de sentència ferma a la UE quan la via judicial a Espanya “es tanca aquí”

El recurs seria al TC

El decret de la Generalitat que crea el fons d’avals als embargats pel Tribunal de Comptes a través d’un banc privat –i de l’Institut Català de Finances com a mitjancer– continua sent examinat amb lupa des del govern espanyol. L’endemà que Pedro Sánchez dubtés “si està subjecte a dret”, la vicepresidenta Carmen Calvo va dir que hi ha punts “difícils d’entendre”, com ara la vigència fins que hi hagi sentència ferma en instàncies “extraterritorials” a la UE quan “la via judicial a Espanya es tanca aquí”. Si fos impugnat, ho seria al Tribunal Constitucional.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, va seguir en directe l’explicació del conseller Jaume Giró dimarts, abans de comparèixer al Consell de Ministres, i no en coneixia els detalls, però ahir Calvo ja tenia una aproximació a la lletra petita del decret feta amb el ministre Miquel Iceta (Política Territorial) i l’advocacia de l’Estat. “Hi ha coses que ens resulten difícils d’entendre. I el govern no passarà per alt res que no pugui ser acceptat legalment”, va dir Calvo tot elevant la malfiança.

En l’avantsala de cuinar el temari de la segona cita de la taula de diàleg el 13 de setembre a Barcelona, la Generalitat veuria amb hostilitat que el govern de Sánchez dinamités el fons amb un recurs al TC, i més si el recurs va acompanyat de la suspensió immediata de la norma. Calvo, però, nega que l’examen del fons sigui negociable amb la Generalitat: “El govern, la legalitat no la negocia. Que li quedi clar a tothom. Es dedica cada dia, i no només amb Catalunya sinó també amb la resta de la normativa que produeixen altres governs autonòmics, a si s’endinsa o no en la invasió de competències algunes vegades, i si pot ser inconstitucional altres vegades.” El dilema de Sánchez és el silenci administratiu o un recurs al TC i obrir les hostilitats amb Aragonès dies després de visitar La Moncloa.

Zapatero: “4 o 5 anys”

En un acte a La Rioja, José Luis Rodríguez Zapatero va avisar que des del 2010 “el gran tema d’Espanya és Catalunya” i que “el moment clau és el 2021”. Després de “quasi onze anys de fractura seriosa”, Rodríguez Zapatero sosté que “reconstruir això portarà almenys quatre o cinc anys”. I veu dues claus: “Els que eren independentistes i van proclamar aquella independència saben que això no és viable i ho tenen interioritzat”, i “hi ha un govern disposat a agafar la iniciativa”. “Tant de bo es trobés una solució més o menys definitiva, que no serà fàcil, però almenys convisquem amb una estabilitat i sensatesa política”, rebla.

LA FRASE

La legalitat no la negociem. Que quedi clar a tothom. Mirem si envaeix competències o és inconstitucional
Carmen Calvo
vicepresidenta primera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia