Política

La taula de diàleg perd tots els puntals i parteix de zero

L’adeu de Calvo i Ábalos i el pas d’Iceta a Cultura obliguen a renovar la delegació estatal de la cita del 2020

La manxega Isabel Rodríguez a Política Territorial pilotarà la bilateral Estat-Generalitat

En veure la remodelació del govern executada per Pedro Sánchez, Pablo Casado (PP) va fer l’exercici de memòria de rescatar les fotografies a l’escalinata de La Moncloa des del juny del 2018 que proven que, en dos anys i cinc crisis de govern, han caigut 17 ministres. La defenestració de noms d’ahir no és aliena a la taula de diàleg amb la Generalitat: perd els puntals de la delegació estatal que va inaugurar el fòrum el 26 de febrer del 2020, sobretot la vicepresidenta Carmen Calvo i el fins ara home fort del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos. El protagonisme és ara per a la manxega Isabel Rodríguez, que parteix de zero i que també pilotarà la bilateral Estat-Generalitat.

La fotografia del 26 de febrer del 2020 a la sala Tàpies de La Moncloa i la que tindrà lloc la setmana del 13 de setembre en un lloc per determinar de Barcelona no tindran res a veure. En la cita inaugural de la taula, Sánchez va estar acompanyat per la vicepresidenta Calvo i els ministres José Luis Ábalos (Transports), Carolina Darias (Política Territorial), María Jesús Montero (Hisenda), Salvador Illa (Sanitat) i Manuel Castells (Universitats), aquest últim com a quota de Podem per la baixa de Pablo Iglesias.

Entre la crisi de govern del 20 de gener, forçada pel retorn d’Illa al Parlament, i la remodelació executada ahir, la delegació estatal perd Calvo, Ábalos, Illa i Darias (ara titular de Sanitat i no de Política Territorial com aleshores). De sobte, el buit és tan gran que de la foto inaugural Sánchez només conserva la ministra d’Hisenda.

Manxega i dialogant

La irrupció de la manxega Isabel Rodríguez –amb un perfil dialogant acreditat quan era diputada del PSOE al Congrés, del 2011 al 2019– com a ministra de Política Territorial i nova portaveu del govern li garanteix un seient fix en la taula de diàleg en el lloc predestinat per a Miquel Iceta. Rodríguez serà l’encarregada de convocar i copresidir la comissió bilateral Estat-Generalitat, que s’ha de reunir aquest juliol d’acord amb el compromís segellat entre Sánchez i el president Pere Aragonès en la reunió del 29 de juny a La Moncloa. El repte de Rodríguez és reactivar una bilateral que no es reuneix des de l’agost del 2018 –just un mes i mig després de la moció de censura triomfant de Sánchez amb el vot d’ERC i del PDeCAT– i que Mariano Rajoy va oblidar. La nova ministra de Política Territorial hereta d’Iceta l’examen de constitucionalitat del fons complementari de riscos, amb què la Generalitat vol cobrir els embargats pel Tribunal de Comptes, i la negociació per evitar un recurs al TC en el marc de la comissió bilateral de cooperació (no s’ha de confondre amb la bilateral Estat-Generalitat), una via recollida en l’article 33.2 de la llei orgànica 2/1979 del TC.

Pas a Raquel Sánchez

Tot i que assumir una cartera de poc pes polític com la de Cultura no impedeix per se a Iceta ocupar una cadira a la taula –Castells hi va acudir sent ministre d’Universitats–, el pes de la veu del PSC en la futura taula de diàleg serà ara per a Raquel Sánchez Jiménez, la flamant ministra de Transports, en substitució d’Ábalos. La fins ara alcaldessa de Gavà serà una nova interlocutora de primer ordre amb la Generalitat, perquè en la cartera té des de l’ampliació del Prat i Rodalies fins al mercat de l’habitatge i la llei catalana de lloguer, que està impugnada al TC sense estar suspesa.

Si en la delegació estatal de la taula hi podria haver cares noves com ara la de Félix Bolaños (Presidència), la part catalana també té relleus pendents, ja que Aragonès i Jordi Puigneró opten a ser-hi de nou, però no Alfred Bosch (llavors a Acció Exterior i apartat), així que les vacants poden ser per a les conselleres Victòria Alsina i Laura Vilagrà, entre d’altres.

Consell Fiscal, conferència de presidents i la bilateral

Igual que Pedro Sánchez no ha volgut deixar per al setembre la remodelació del govern, l’agenda de diàleg territorial tampoc no es demorarà pel fet de ser estiu, sinó que obre per vacances amb múltiples cites abans de l’agost.

La primera cita a què La Moncloa convocarà la Generalitat, i en particular el seu conseller d’Economia, Jaume Giró, és el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l’òrgan que aplega el Ministeri d’Hisenda de María Jesús Montero i consellers del ram. Segons Montero, la cita seria la penúltima setmana de juliol i servirà per assignar els 13.500 milions corresponents a la transferència extraordinària de l’Estat a les comunitats aprovada en l’última reunió del CPFF, el 5 d’octubre del 2020.

Al voltant del 30 de juliol, Sánchez i la ministra de Política Territorial, Pilar Rodríguez, faran la conferència de presidents a Salamanca, a què Pere Aragonès no acudirà perquè “sovint és una foto i prou”. Abans d’acabar el mes, ha d’arribar també la bilateral Estat-Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia