Política

Millán Astray venç la mestra de Manresa

Justa Freire (Zamora, 1896 - Madrid, 1965) va deixar Madrid el 1954 per ser professora de l’escola Pare Algué a la capital del Bages

L’Ajuntament madrileny acaba d’esborrar-la per restituir el carrer al fundador de la legió espanyola

El mateix dia que a París Félix Bolaños, ministre de la Presidència, oferia un homenatge a La Nueve –la divisió de republicans a les ordres del general Leclerc que va alliberar França el 1944 amb carros de combat batejats amb noms com ara el Gernika o l’Ebre–, Madrid glorificava el crit de “visca la mort!”. Al barri de La Latina, dos operaris de l’Ajuntament de Madrid armats amb una escala i un trepant van retirar la placa del carrer Maestra Justa Freire i hi van col·locar la del seu nou nom: carrer del General Millán Astray. A més de ser una professora destacada de la Segona República i una de les poques dones que van impartir classes en un col·legi masculí, Justa Freire Méndez (Moraleja del Vino, Zamora, 1896 - Madrid, 1965) va deixar la seva empremta educativa a Catalunya: l’1 de setembre del 1954 va ser nomenada professora a l’escola Pare Algué de Manresa, com es recull a la fitxa que en conserva la Fundació Pablo Iglesias, fins que el 1958 va tornar a Madrid.

L’homenatge de Madrid a una mestra il·lustra no va arribar fins al 2017, quan el ple de l’Ajuntament –amb Manuela Carmena com a alcaldessa– va aprovar eliminar 52 noms de carrers i de places que enaltien el franquisme o hi guardaven relació. Havien passat deu anys de l’aprovació de llei de memòria històrica (2007) de José Luis Rodríguez Zapatero i Millán Astray era retirat en favor d’una dona de l’ensenyament que el 1939 va ser empresonada pel franquisme. La Fundació Francisco Franco i més tard la Plataforma Patriòtica Millán Astray van presentar denúncies als jutjats i el llarg procés es va acabar el 13 de maig amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que els dona la raó i obliga a restituir el nom del fundador de la legió –que va topar amb Miguel de Unamuno al paranimf de Salamanca– adduint que no va participar en el cop d’estat del 1936. I la ferida de Madrid arriba a Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona