Política

Putin tanca per frenar la Covid

Ordena vacances obligatòries arran de nous màxims de contagis i morts

Es planteja rellançar la vacunació

A partir de demà estarà en vigor a tot Rússia les vacances obligatòries retribuïdes que ha ordenat el president, Vladímir Putin, per frenar el rebrot de la pandèmia de coronavirus. Només ahir, Rússia va registrar 40.096 contagis i 1.519 morts, nous màxims diaris des de l’inici de la pandèmia. Les autoritats planegen també reactivar la vacunació en un país on menys del 35% ha rebut les dues dosis.

Algunes d’aquestes mesures ja es van començar a implementar ahir a Moscou. Els moscovites han començat onze dies de vacances decretades per l’Alcaldia, que ha tancat també els serveis no essencials, en un intent de contenir l’avenç del virus a la capital russa, on els casos van superar ahir els 8.400 i on el nombre de morts s’acosta als cent diaris.

Contràriament al que va passar el 2020, els ciutadans de la metròpoli no estan confinats i poden sortir a passejar, visitar museus o agafar el transport públic. Ahir, al centre de Moscou, només hi havia oberta una oficina postal i els restaurants i cafeteries que serveixen menjar per emportar. També teatres i museus acullen públic, amb la meitat de l’aforament, i només si s’hi mostra el certificat de vacunació o de recuperació de la malaltia.

La resta de botigues estan tancades –inclosos centres comercials–, llevat de les d’alimentació o altres productes essencials i farmàcies. També abaixen persiana empreses –excepte les de servei públic–, cinemes, locals de lleure, gimnasos i llars infantils.

Dimecres, la capital russa va notificar 8.440 noves infeccions i 95 morts per la Covid-19, xifres que, sense ser rècord, no es veien des de finals de juny i juliol, respectivament. El nombre de casos s’ha quadruplicat en les últimes setmanes, amb uns 42.000 setmanals de mitjana. Les hospitalitzacions s’han triplicat, i se situen entre les 1.200 i 1.500 al dia, tendència que empitjorarà en els pròxims dies, segons ha advertit l’alcalde, Serguei Sobianin.

Les autoritats, però, no han pogut evitar aquesta nova onada tot i haver vacunat amb la pauta completa 4,9 milions dels 12 milions de moscovites. El problema és el lax compliment de les mesures i la baixa taxa de vacunació (menys del 50%) entre els majors de 60 anys.

Casos a l’alça a Europa

Mentrestant, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir ahir que els casos de Covid, que la setmana passada van augmentar a tot el món després de dos mesos de baixada, podrien continuar escalant, especialment a l’hemisferi nord, amb l’arribada dels mesos freds.

Els casos globals van augmentar un 4% la setmana passada a causa principalment de les noves onades de contagis a països europeus com ara el Regne Unit, Rússia, Turquia o Ucraïna. L’OMS reporta 2,9 milions de contagis entre el 18 i el 24 d’octubre, dels quals més de la meitat es van registrar a Europa.

LA XIFRA

40.000
contagis
va registrar, només ahir, Rússia, un nou rècord de contagis des de l’inici de la pandèmia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia