Política

Macron diu que vol “fotre” els no vacunats

El president francès encén el debat sobre les restriccions per frenar la covid en un clima de precampanya electoral

Emmanuel Macron ha revolucionat la política francesa amb un discurs agressiu contra els ciutadans que es neguen a vacunar-se (uns cinc milions), a qui ha confessat que vol “fotre” en una entrevista al diari Le Parisien. “Jo no estic per emprenyar els francesos. Renego tot el dia contra l’administració quan els bloqueja. Ara bé, als no vacunats tinc moltes ganes de fotre’ls. I ho continuarem fent fins al final”, va dir el president francès.

Les paraules del cap de l’Elisi arriben en un moment de gran tensió entre partidaris i detractors de prendre noves mesures per frenar els contagis de coronavirus, que els dos darrers dies s’ha traslladat a l’Assemblée Nationale, on l’oposició ha bloquejat el debat del projecte de llei del govern amb noves restriccions per frenar l’avenç de la pandèmia. La més polèmica és la que pretén substituir l’actual passaport sanitari, que obliga els francesos a mostrar una prova de vacunació o un test negatiu per accedir a nombrosos llocs públics, per un passaport de vacunació.

Macron, que no s’ha proclamat encara candidat a les eleccions presidencials de l’abril, tot i que sí que ha avançat que li ve de gust, va admetre al desembre que algunes de les declaracions que ha fet aquest mandat havien ferit els francesos i assegurava que havia après la lliçó. El fet que hagi confessat voler “emmerder” els no vacunats, però, sembla un pas en direcció contrària a l’esperit de conciliació.

La polèmica paraula ja havia estat pronunciada el 1966 per l’aleshores primer ministre, Georges Pompidou, per carregar contra l’aparell burocràtic, a qui va demanar que deixés de “fotre” els ciutadans. L’ús d’aquesta mateixa paraula per part de Macron no sembla improvisat. L’Elisi va revisar el text de l’entrevista abans que fos publicada i no va corregir l’expressió. Tot fa pensar que l’agressivitat mostrada pel president és, de fet, una maniobra per fer canviar d’opinió els no vacunats i exhibir empatia amb el cansament dels qui sí han rebut les dosis i estan cansats de les restriccions. El mateix portaveu del govern, Gabriel Attal, va confessar ahir que: “Sempre hem dit les coses de forma extremadament clara i continuarem fent-ho. Qui complica la vida a qui? Els que s’oposen a les vacunes”, va dir després del Consell de Ministres.

Les explicacions no han convençut l’oposició, que va carregar amb duresa contra el president. La candidata conservadora a l’Elisi, Valérie Pécresse, va afirmar que “no correspon al president de la República separar als francesos en bons i dolents”. “Cal acceptar-los com són, dirigir-los i unir-los sense insultar-los”, va dir la representant del partit Els Republicans. El candidat de La França Insubmissa, Jean-Luc Mélenchon, va exigir la compareixença al Parlament del primer ministre, Jean Castex, mentre que la ultradretana Marine Le Pen, va manifestar que la “vulgaritat” de Macron demostra que “mai s’ha considerat el president de tots”.

LA FRASE

Tinc moltes ganes de fotre els no vacunats i ho continuarem fent fins al final
Emmanuel Macron
PRESIDENT FRANCÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona