Política

Arxivades les denúncies a Aragonès i Cambray pel 25%

La fiscalia sosté que el govern no va cometre un delicte de desobediència o coaccions en oposar-se a la sentència contra la immersió

Entre els demandants hi ha entitats defensores del bilingüisme

La Fiscalia Superior de Catalunya ha decidit arxivar diverses denúncies presentades per entitats unionistes que acusaven tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, de diversos delictes –com ara prevaricació, desobediència, amenaces i coaccions– arran de la seva reacció a la resolució judicial que imposa un 25% de classes en castellà a les aules. Segons l’acusació pública, i en contra del que argumentaven els demandants, no consta que el govern “hagi dictat cap ordre o instrucció concreta amb eficàcia en el pla administratiu que tendeixi al desacatament” de les sentències que qüestionen la immersió i, de la mateixa manera, circumscriu les declaracions públiques crítiques efectuades pel president i pel conseller en l’àmbit de l’exercici del seu dret a la llibertat d’expressió en el “pla de l’acció política”. Per reblar el clau, l’escrit d’arxivament de la fiscalia subratlla que des de l’executiu s’ha donat un “puntual compliment a la totalitat de resolucions judicials” dictades fins avui en aquesta matèria. Pel que fa al delicte de prevaricació administrativa que li imputaven per “discriminació en la prestació” d’un servei públic, com van al·legar en les seves denúncies les associacions litigants arran d’una missiva que el Departament d’Educació va remetre als centres escolars, l’acusació pública sosté que no es pot entendre com una “ordre, instrucció o circular de necessari o ineludible compliment per part d’aquells a qui es pretén exhortar”, sinó com una comunicació que conté una “sèrie de proclames de caràcter polític”, per la qual cosa és “absolutament inútil i no produeix cap efecte en el pla administratiu”.

La primera de les demandes va ser plantejada el 26 de novembre passat per l’associació Hablemos Español, i anava adreçada al conseller Cambray per aquesta circular que va enviar als directors de centres educatius quan va sortir la resolució del Suprem que certificava la imposició del 25% del castellà a l’escola. Segons l’entitat, la intenció de Cambray era que els directors desacatin els manaments judicials, actitud que suposaria un delicte de prevaricació i de discriminació en la prestació d’un servei públic. Poques setmanes després, el 9 de desembre, el sindicat Manos Limpias també va denunciar el conseller davant la fiscalia i, en aquest cas, també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, pels mateixos fets, i els considerava autors d’un delicte d’intent de desobediència i un altre de coaccions i amenaces. Manos Limpias va ampliar la denúncia amb escrits presentats el 13 i el 20 de gener. Just l’endemà, el 10 de desembre, l’Assemblea per una Escola Bilingüe va donar continuïtat al setge als tribunals denunciant la decisió d’alguns pares de l’escola de Canet que va obrir la batalla del 25% d’iniciar una campanya a Twitter amb comentaris que, segons l’entitat, podrien suposar un delicte d’obstrucció a la justícia per amenaces a les parts d’un procediment judicial perquè modifiquin la seva actuació processal. Finalment, el 19 de gener, Antonio Raga Moscoso, candidat d’UPyD al Congrés per Girona el 2008, va presentar a la fiscalia un escrit en què assegurava que cap escola havia complert la sentència del 25%.

LA DATA

26.11.21
Es va interposar
la primera denúncia, contra el conseller d’Educació, per part de l’associació Hablemos Español.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona