Política

L’Estat fixa la bilateral el 18-F i espera Aragonès a La Palma

Sánchez dona per fet que el president va a la conferència de presidents del 25 de febrer i aplana el camí a la Generalitat amb la comissió bilateral

La Moncloa: “ERC ha vist el precipici al Congrés”

El que no va ser possible el 30 de juliol del 2021 a Salamanca ho serà el 25 de febrer del 2022 a l’illa de La Palma. A La Moncloa hi ha la total seguretat que el president espanyol, Pedro Sánchez, comptarà amb la presència del president Pere Aragonès en la conferència de presidents convocada el 25 de febrer a l’illa canària, que es refà dels estralls dels 85 dies d’erupció devastadora del volcà Cumbre Vieja. Si bé Aragonès encara no ha fet el pas de verbalitzar el que a La Moncloa ja es dona per descomptat, els dos governs van exhibir ahir la seva sincronia anunciant alhora –a través de les dues portaveus, Patrícia Plaja i Isabel Rodríguez– que la pròxima reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat serà el 18 de febrer a Barcelona (com a partit de tornada de la del 2 d’agost a Madrid).

El govern de Sánchez se sent còmode jugant amb les dues baralles –la de la bilateralitat i la de les cites a disset amb la resta de les comunitats–, una tàctica que li ha funcionat amb el lehendakari Íñigo Urkullu. Qui se li resisteix, però, és Aragonès, present en la conferència telemàtica del 22 de desembre però absent a la cita presencial del juliol a Castella i Lleó. “La Generalitat ha participat de les tasques tècniques prèvies a la conferència i esperem que hi participin perquè abordarem qüestions importants: no només la situació de la pandèmia, sinó sobretot la recuperació econòmica, el desplegament dels fons europeus i la participació imprescindible de les comunitats autònomes en aquesta tasca. I aquí Catalunya, com la resta, hi té un paper molt important a assumir”, va confiar la ministra portaveu. En privat, però, que Aragonès hi serà no és ara una esperança, sinó una seguretat. La cita a La Palma serà doble: el dijous 24 de febrer tindrà lloc un homenatge oficial als habitants de La Palma amb el rei Felip VI i el divendres 25 serà la cita de treball de Sánchez amb els presidents autonòmics.

Fonts de La Moncloa fan la interpretació que celebrar la comissió bilateral Estat-Generalitat just una setmana abans servirà per aplanar el camí a Aragonès davant les possibles reticències de Junts a un retorn a tots els fòrums. La bilateral per abordar les qüestions sectorials i de traspassos pendents, de fet, va tard: s’hauria d’haver reunit entre finals de gener i principis de febrer. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va detallar que encara s’ha de tancar l’ordre del dia i que la Generalitat espera que la cita sigui “profitosa”. Qui presidirà la trobada serà la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que manté una fluida interlocució amb Rodríguez.

Pel que fa a la taula de diàleg, ara congelada i pendent de si les eleccions a Castella i Lleó del 13 de febrer van seguides de les d’Andalusia, la ministra portaveu és clara adduint l’ajornament sine die: “La taula de diàleg es reunirà quan hi hagi acords rellevants que s’hi puguin portar.” Si la llei no escrita és alternar bilateralitat i multilateralitat, després de la bilateral del 18-F i de la cita a disset del 25-F li tocaria el torn a la taula.

Per La Moncloa, el que “no deixarà seqüeles” és l’episodi rocambolesc de l’aprovació de la reforma laboral gràcies a Cs i al vot erroni del diputat del PP Alberto Casero, i no perquè Sánchez s’hagi espantat i pensi mimar els socis sinó pel suposat vertigen d’ERC al Congrés en veure que va anar d’un vot. “ERC ha vist el precipici”, sosté l’entorn de Sánchez.

LES FRASES

La Generalitat ha participat de les tasques tècniques prèvies a la conferència de La Palma i Catalunya hi té un paper important
La taula de diàleg es reunirà quan hi hagi acords rellevants que s’hi puguin portar
Isabel Rodríguez
ministra de política territorial i portaveu del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona