Política

Sánchez: “Les violacions del dret internacional no poden quedar impunes”

El president del govern espanyol condemna rotundament l’atac de Rússia a Ucraïna

Assegura que Espanya “defensarà la legalitat internacional i es desviurà pel restabliment de la pau”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit aquest dijous que l’atac de Rússia a Ucraïna “no ha de quedar impune”.

En una declaració institucional després de la reunió del Consell de Seguretat Nacional convocat per analitzar les repercussions de l’atac rus a Ucraïna, Sánchez ha expressat la “condemna total i rotunda a les inacceptables accions militars del govern de Putin a Ucraïna”.

“Els fets són molt greus i molt simples a la vegada: una potència nuclear ha violat la legalitat internacional i ha iniciat la invasió d’un país veí, i alhora ha amenaçat amb represàlies a qualsevol altra nació que socorri al país agredit”, ha explicat Sánchez. “És des de qualsevol punt de vista una violació flagrant del dret internacional, de la sobirania nacional i de la integritat territorial d’Ucraïna”, ha denunciat.

En aquest sentit, ha alertat que l’agressió russa és un atac frontal als “principis i als valors” que han proporcionat a Europa “anys d’estabilitat i prosperitat”, en especial contra el valor de la pau. Segons ell, aquesta crisi afecta “equilibris que van molt més enllà dels països directament involucrats en el conflicte” i ha augurat que tindrà conseqüències de “gran abast”.

Per tot plegat, ha garantit que “Espanya defensarà la legalitat internacional i es desviurà pel restabliment de la pau”. També ha promès que mostrarà la seva “solidaritat” amb les poblacions afectades pel conflicte.

El líder socialista ha subratllar que per aconseguir aquests objectius cal intentar “aturar el més aviat millor aquesta agressió”. És amb aquest objectiu, ha afegit, que la Unió Europea i els seus aliats han aprovat un paquet de sancions “amb l’objectiu clar d’impedir que continuïn les accions” del govern de Putin, “que malauradament ja han costat massa vides”. “La UE i els seus aliats volem demostrar a Putin que les violacions contra el dret internacional, la integritat territorial i la sobirania nacional de països tercers no poden quedar impunes”. “I la manera més efectiva de treballar per aquesta la legalitat internacional és sancionar la seva violació”, ha reblat.

Sánchez ha recordat que els 27 es reuniran aquesta nit a Brussel·les per definir la resposta europea contra aquesta atac. “Estem en contacte des de fa moltes setmanes amb els nostres socis i aliats per donar una resposta coordinada i d’unitat europea davant aquesta crisi”, ha dit.

En aquest context, ha avançat que Europa mostrarà la seva solidaritat amb Ucraïna amb “ajuda financera i importants inversions per garantir el benestar del poble ucraïnès”, així com amb l’enviament de material sanitari.

També ha garantit que donarà l’ajuda necessària als ciutadans espanyols que encara es troben a Ucraïna. Sánchez també ha recordat que a hores d’ara hi ha 320 ciutadans amb passaport espanyol al país i ha afirmat que l’Ambaixada està en contacte telefònic amb ells.

El polític espanyol ha admès que el conflicte i les sancions que se’n derivaran tindran impacte econòmic per a les empreses i les famílies espanyoles i europees, sobretot en el preu de l’energia, i s’ha compromès a prendre les mesures que calguin per mitigar els “efectes econòmics d’aquesta gran crisi”.  Ha recordat que tant l’Estat com la UE es preparen fa mesos per a aquest escenari i adoptaran “les mesures precises per mitigar l’impacte econòmic sobre la societat espanyola, les empreses, les llars, la indústria i la recuperació econòmica”.

“La UE té una nova oportunitat de demostrar unitat, solidaritat, d’integració, dedicant els mitjans necessaris i adoptant les decisions oportunes per afrontar aquesta crisi i els seus efectes econòmics”, ha dit.

“Avui s’obren davant Espanya i tota la UE dos camins: el de la pau i la legalitat internacional o es pot obrir també el camí de la força il·legítima que aboca només al desordre mundial i la inseguretat”, ha conclòs.

D’altra banda, el cap del govern ha explicat que ja ha informat l'encara president de l’oposició, el popular Pablo Casado, d'aquestes actuacions i ha confirmat que compareixerà el proper dimecres a petició pròpia al Congrés per informar als grups sobre la situació.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona