Política

La UE frenarà la pujada de l’electricitat per la guerra

La declaració de Versalles també inclou millorar les interconnexions gasístiques alternatives

Els Vint-i-set aproven 500 milions d’euros més en ajuda militar a Ucraïna i llancen un nou pla de defensa

La sobirania europea de la Declaració de Versalles, davant d’una guerra a Ucraïna que canvia la geoestratègia del continent, implica primer de tot l’energia i la defensa. En aquesta declaració d’intencions dels Vint-i-set després d’una cimera de dos dies al palau dels afores de París, es dona mandat a la Comissió Europea perquè busqui fonts alternatives d’energia a Rússia i estudiï com tallar el contagi dels preus a causa del gas. També s’acorda incrementar la despesa militar, alhora que s’anuncia un altre enviament de material militar a Kíiv. Això sí, dient-li al país que no se li pot concedir una via accelerada d’ingrés.

Part d’aquestes decisions estratègiques s’han d’aprovar en el pròxim Consell Europeu formal del 24 i el 25 de març a Brussel·les. La trobada especial tenint com a amfitrió el president francès, Emmanuel Macron, que també ho és de l’actual semestre europeu, va servir per discutir durant gairebé 24 hores seguides les noves orientacions en període bèl·lic.

“Convidem la Comissió a presentar, d’aquí a final de març, un pla amb l’objectiu de garantir la seguretat de l’aprovisionament i d’uns preus de l’energia abordables per a la pròxima estació hivernal”, s’afirma en un dels punts de la declaració. Una demanda, des de fa mesos, del president espanyol, Pedro Sánchez, que ahir remarcava que hi ha altres països, com Itàlia, Bèlgica i Grècia, que se sumen a aquesta iniciativa.

Sánchez també va destacar que s’accepta parlar sobre la compra centralit-zada del gas, per abaratir costos, i que “s’aborda les necessàries interconnexions amb la resta d’Europa des de la península Ibèrica, una cosa també compartida per Portugal”. No s’esmenten, però, en el text oficial projectes concrets com el gasoducte fa uns anys desestimat MidCat, a través dels Pirineus catalans, que Madrid torna a proposar. Sánchez també va recordar que a Brussel·les a finals de març es debatrà incrementar la producció de cereals, pel bloqueig en les importacions des de Rússia i Ucraïna.

En matèria de defensa, la declaració preveu “augmentar les despeses, dedicant una part important a les inversions i posant l’èmfasi en les insuficiències estratègiques”. I s’hi exposa la necessitat d’incidir en la ciberseguretat i la connectivitat espacial.

La resposta de Zelenski

En aquesta cimera, s’ha anunciat la intenció de la Unió Europea de doblar els 500 milions d’euros en material militar a Ucraïna acordats els primers dies de la guerra. Macron, però, va negar que això representi que la UE està en guerra. “Nosaltres no estem sobre el terreny”, va justificar en aquest sentit.

La cimera també va donar lloc a un comunicat amb una frase per excusar que la recent demanda d’adhesió de Kíiv a la UE, com les de Geòrgia i Moldàvia, no es podia tractar en urgència i oferint nous acords d’associació: “Ucraïna forma part de la nostra família europea.” El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, hi va contestar decebut en un vídeo a la xarxa Telegram: “La UE ha de fer més per nosaltres, no és el que ens esperàvem.”

LES FRASES

Ucraïna forma part de la nostra família europea
Declaració de Versalles
unió europea
Nosaltres no estem sobre el terreny de guerra
Emmanuel Macron
President de frança
La Unió Europea ha de fer més per nosaltres, ens esperàvem més
Volodímir Zelenski
president d’ucraïna


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona