Política

La Cort Internacional de Justícia ordena a Rússia que aturi “immediatament” la guerra a Ucraïna

La resolució s’ha aprovat per 13 vots a favor i 2 en contra, els dels representants rus i xinès

Zelenski considera la decisió com una “victòria total” i reclama a Moscou que acati la decisió de l’alt tribunal de l’ONU

La Cort Internacional de Justícia (CIJ) ha aprovat aquest dimecres una resolució en la qual exigeix a Rússia que aturi de manera “immediata” les “operacions militars” que va iniciar el passat 24 de febrer al territori d’Ucraïna. El text ha estat aprovat per 13 vots a favor i 2 en contra, els dels representants rus i xinès.

El tribunal ha rebutjat l’argument amb el qual Moscou justifica la invasió del país veí: el suposat genocidi contra la població russòfona que viu a l’est Ucraïna. La cort no ha vist cap “evidència” que justifiqui aquest pretext i ha ordenat a l’exèrcit rus aturar “immediatament” la invasió d’Ucraïna.

També per 13 vots a 2, la Cort ha aprovat que la Federació Russa ha d’assegurar que qualsevol exèrcit o unitat armada irregular que podria ser dirigida o comptar amb el suport del Kremlin, així com qualsevol persona o organització que podria estar subjecte al seu control o direcció, no prendrà passos en el foment d’operacions militars referides al primer punt.

Finalment, el tribunal ha acordat de manera unànime instar les dues parts en conflicte a abstenir-se de dur a terme “qualsevol acció que pugui agreujar o estendre la disputa davant la Cort Internacional de Justícia o que la faci més difícil de resoldre”.

Per portar l’atac militar a l’alt tribunal de l’ONU, Kíiv ha adduït que Moscou ha malinterpretat la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi –un tractat de 1948 signat pels dos països– com a pretext per envair el seu país. La Cort s’ha alineat amb aquesta hipòtesi i ha dictaminat que “en principi” és competent per jutjar el cas, per bé que Rússia tindrà més endavant el dret a presentar una moció per disputar la jurisdicció de la cort.

Les ordres dictades avui per la Cort Internacional de Justícia són mesures cautelars que, en teoria, s’haurien d’aplicar fins que es jutgi el fons del cas. És a dir, fins que la CIJ analitzi si Moscou ha malinterpretat la convenció contra el genocidi, un procés judicial que pot durar anys.

Quan un país ignora les ordres de la CIJ, l’Estat afectat pot recórrer al Consell de Seguretat de les Nacions Unides per fer “recomanacions o decidir quines mesures han d’adoptar-se per donar efecte a la sentència”, segons l’article 94 de la carta de l’ONU.

No obstant això, Rússia pot utilitzar el seu dret de veto com a membre permanent i bloquejar qualsevol iniciativa que es presenti al Consell de Seguretat de l’ONU.


“Victòria total”
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha celebrat a les xarxes socials la resolució de la CIJ com una “victòria total” en el seu cas contra Rússia. “L’ordre és vinculant segons el dret internacional. Rússia ha de complir-la immediatament”, ha assegurat. Segons ell, “ignorar l’ordre aïllarà encara més Rússia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona