Política

El PSOE impedeix que el Congrés investigui la massacre del 3-M de Vitòria

Els socialistes sumen els seus vots al PP, Cs i Vox per tombar la iniciativa d’EH Bildu

El Congrés dels Diputats espanyol no investigarà la massacre del 3 de març del 1976 a Vitòria, en què cinc persones van morir pels trets de la Policia Armada en dissoldre una assemblea de treballadors. La junta de portaveus de la cambra baixa va rebutjar la petició d’EH Bildu de crear una comissió d’investigació sobre la massacre i esclarir responsabilitats amb els vots del PSOE, el PP, Cs i Vox.

La mesa del Congrés va admetre a tràmit la petició i l’Associació de Víctimes del 3-M va demanar per carta als membres de la Junta de Portaveus que aprovessin la creació de la comissió, però la petició ha estat rebutjada. La proposta d’EH Bildu tenia el suport del PNB, Unides Podem, ERC, Junts i Més País, però van quedar en minoria en sumar els socialistes els seus vots a la dreta i l’extrema dreta, la mateixa estratègia que segueixen per impedir que es pugui obrir a la cambra baixa una comissió d’investigació sobre Joan Carles de Borbó.

L’esquerra independentista basca va retreure al PSOE que hagi tornat a donar l’esquena a les víctimes. “Partits com el PSOE, juntament amb la dreta i l’extrema dreta, els han tornat a donar l’esquera rebutjant investigar i aportar llum a la massacre del 3 de març”, va denunciar la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que hi va afegir: “Les víctimes i les famílies han repetit fins a l’extenuació durant aquests llargs anys que no volen flors ni bones paraules. Volen fets.” El propòsit de la comissió era conèixer les implicacions i responsabilitats de la Policia Armada en l’“assassinat dels cinc treballadors, els detalls de l’operació i les actuacions dutes a terme per la força pública i les ordres rebudes dels responsables directes del dispositiu”. Volien saber també el paper que va tenir en tot plegat el govern espanyol. En una roda de premsa posterior, el portaveu socialista, Héctor Gómez, va justificar el vot del seu grup adduint que aquesta comissió d’investigació “no és l’instrument” i que calia buscar altres mecanismes. Sí que va mostrar la voluntat del seu partit de dialogar, treballar i estudiar “altres alternatives possibles”. El portaveu del grup socialista va declinar pronunciar-se, però, sobre si l’aleshores ministre de l’Interior, Rodolfo Martín Villa, hauria de ser investigat. Actualment, l’única via oberta a la justícia per investigar aquests casos és la impulsada per la jutgessa María Servini a l’Argentina, tot i que la sala segona de la Cambra Criminal i Correccional Federal va acordar el desembre passat revocar el processament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona