Política

Albares afirma que la posició de l’Estat sobre el Sàhara Occidental encaixa amb els mandats de l’ONU

El ministre espanyol d’Exteriors defensa que la nova estratègia contribueix a “desencallar” un conflicte enquistat amb una “solució política mútuament acceptable”

Assegura que el seu executiu segueix el criteri de les resolucions de les Nacions Unides

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha assegurat aquest dimarts que la nova posició de l’executiu espanyol respecte del Sàhara Occidental encaixa amb les resolucions del Consell de Seguretat de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) perquè, segons ell, aquestes aposten per “trobar una solució mútuament acceptable”.

En resposta a les preguntes sobre aquest afer que senadors d’ERC, PNB i PP li han plantejat a la sessió de control al govern del Senat, Albares ha defensat que l’executiu està alineat amb els plantejaments de França i Alemanya i fortament compromès “amb la legalitat internacional”.

Els senadors del PNB, ERC i PP han acusat el ministre d’haver cedit al “xantatge” de Marroc i d’haver actuat en contra dels mandats de les Nacions Unides. Albares, però, ha mantingut que “la posició d’Espanya en la qüestió del Sàhara [està] en el marc de Nacions Unides, amb la Carta de les Nacions Unides, amb les resolucions del Consell de Seguretat de l’ONU i, per suposat, donant suport a l’enviat especial de l’ONU”.

A més, el cap de la diplomàcia espanyola ha sostingut que només hi ha “dues opcions” per encarar la qüestió sahrauí: “Una és parlar i parlar; l’altra, la que vol fer aquest govern d’Espanya, que és contribuir a desencallar un conflicte que ja dura 46 anys amb una solució política mútuament acceptable”. Una fórmula que, d’acord amb el nou full de ruta de la Moncloa, passa perquè el Sàhara Occidental renunciï al referèndum d’autodeterminació i esdevingui un territori amb autonomia dins del Marroc, com diu la proposta del regne alauita.

Albares ha mantingut que el seu executiu no canvia de posició, sinó que es limita a seguir el criteri que, segons ell, ja va expressar el govern de José Luis Zapatero davant la proposta del Marroc de l’any 2007, i d’acord també a resolucions de les Nacions Unides com la 2.602, que malgrat que parla de “la lliure determinació del poble sahrauí” no explicita que aquesta determinació s’ha de fer realitat a través d’un referèndum.

El cap de la diplomàcia espanyola compareixerà aquest dimecres a la tarda a la Comissió d’Exteriors del Congrés dels Diputats per donar explicacions per aquesta maniobra diplomàtica, que ha suposat el retorn de l’ambaixadora del Marroc a Espanya i la sortida del seu homòleg d’Algèria, país aliat de la causa sahrauí i que ha vist com una “traïció” el viratge del govern espanyol.

Protesta de Podem al Congrés

Agències

La filtració per part del Marroc d’una carta signada pel president Pedro Sánchez ,en la que anunciava al rei Mohamed VI el suport espanyol a la proposta d’autonomia de Rabat per al Sàhara Occidental, ha obert una pugna interna al govern espanyol.

Aquest dimarts a la tarda diputats d’Unides Podem al Congrés han desplegat banderes sahrauís a l’hemicicle i cartells en suport de l’autodeterminació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) en protesta pel gir del PSOE. En paral·lel, senadors de Compromís han realitzat un acte idèntic a la cambra alta, coincidint amb la sessió de control al govern espanyol.

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ja va expressar ahir dilluns el malestar del soci minoritari de la coalició de govern per aquest afer i ha acusat el president espanyol “d’incoherència i d’opacitat” en aquesta qüestió. Els socis parlamentaris del govern, començant per ERC, també han criticat durament el canvi de criteri de l’executiu, i el PP ha retret a Sánchez que hagi modificat una política d’Estat de 40 anys de forma unilateral.

La portaveu adjunta d’Unides Podem a la cambra baixa, Sofía Castañón, ha expressat avui des de la tribuna del Congrés el seu suport al poble sahrauí. “El nostre grup defensa ara i aquí el legítim dret d’aquest poble [sahrauí] a un referèndum segons el seu dret a la lliure determinació reconegut per les Nacions Unides”, ha dit. Castañón ha aprofitat l’inici de la seva intervenció en el debat sobre la presa en consideració d’una proposició de llei del PP. En aquest moment, diputats de la bancada d’Unides Podem han desplegat els símbols. El gest ha rebut l’aplaudiment d’altres grups com ERC o la CUP.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, els ha demanat que recollissin els símbols i distintius desplegats a l’hemicicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Arrenca la jornada electoral amb l’obertura de més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona
POLÍTICA

El periple del vot exterior

Barcelona
POLÍTICA

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona