Política

Exàmens orals a sisè de primària i a quart d’ESO

Cambray creu que garantirà el nivell necessari i complet en cada llengua

Rebutja ajornar l’avançament de l’inici del curs

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va explicar ahir al Parlament que el departament preveu que es facin exàmens orals de català i castellà a sisè de primària i quart d’ESO. Segons Gonzàlez-Cambray, seria un reforç per garantir un ple coneixement dels dos idiomes cooficials i no establir percentatges de cada llengua, sinó que cada centre adapti el seu projecte lingüístic i pedagògic a la seva pròpia realitat. Per això, va defensar la manera com el departament vol “blindar jurídicament” els centres davant de les sentències que imposen el 25% de castellà.

Gonzàlez-Cambray va defensar les seves polítiques adreçades a combatre la segregació escolar, reduir les ràtios d’alumnes per aula, incrementar l’ús i el coneixement del català, eliminar la segregació per sexes en escoles concertades i fer gratuït el segon curs d’educació infantil als centres públics. Arran de les crítiques de l’oposició, Gonzàlez-Cambray va assegurar que tots els canvis s’han fet amb diàleg amb els docents, exceptuant, en part, l’avançament del calendari.

D’altra banda, el conseller va criticar l’actitud dels sindicats educatius dels últims dies pel fet de no voler seure a la taula de negociació després de fracassar la mediació del Departament de Treball. A més, va recordar que Educació ha fet tres propostes per arribar a acords, i els sindicats les han rebutjat totes, però no han fet cap contraproposta. Així, ha refermat que, de les catorze exigències sindicals, set ja estan en marxa o es posaran en marxa el curs que ve, tres estan programades per als propers cursos i les altres quatre són decisions pedagògiques del departament o no tenen calendari per falta de diners.

Una d’aquestes propostes pedagògiques i que no afecten els drets laborals, va dir, és l’avançament del curs escolar. Segons ell, beneficia els alumnes i les famílies, i els docents no faran més hores. A més, aquest calendari s’assimila al de la resta de l’Estat i d’Europa i afavoreix els alumnes més vulnerables perquè no caldrà que les famílies hagin de buscar activitats de pagament durant els primers dies de setembre.

CatComú demana destituir Cambray

El portaveu de CatComú, Joan Mena, va demanar ahir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, “que entomi la situació” i destitueixi el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray si no presenta la seva dimissió. “La comunitat educativa s’ha expressat molt majoritàriament en contra de les polítiques del conseller. No esperem res més que no sigui la seva dimissió”, va dir. Mena va assegurar que Gonzàlez-Cambray “ha tingut temps per reconduir les polítiques” i que no es tracta “només d’un conflicte des del punt de vista educatiu, sinó que s’ha convertit en una crisi de govern”.

També ahir, al Parlament, l’oposició va retreure a Gonzàlez-Cambray una suposada falta de diàleg amb la comunitat educativa i li va demanar que reflexioni sobre el fet que en època de reversió de les retallades s’hagin unit tots els sindicats en manifestacions i vagues que feia anys que no es veien. Sobre l’avançament del calendari, el PSC li ha demanat que l’ajorni almenys un curs, cosa que Gonzàlez-Cambray va refusar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona