Política

Israel

La coalició de govern d’Israel perd la majoria

Una diputada del partit del primer ministre se suma a l’opositor Likud

L’executiu israelià ha perdut la majoria després que una diputada hagi desertat i hagi deixat la coalició de govern amb 60 escons d’un Parlament de 120. En un pas que va agafar molts de sorpresa, la diputada Idit Silman, del partit ultranacionalista Yamina –que lidera el primer ministre, Naftali Bennett–, va anunciar ahir que retirava el seu suport a la coalició i que treballaria per a la formació d’un nou govern. La deserció de Silman debilita el govern en un context de tensió a la regió per l’onada d’atacs i amb 60 diputats només podrà aprovar lleis amb el suport de l’oposició.

La sortida de Silman s’emmarcaria dins una estratègia l’exprimer ministre israelià i actual líder del bloc opositor, Benjamin Netanyahu, per tombar la coalició de govern i sumar suports per formar un govern alternatiu, segons mitjans locals. Segons les mateixes fonts, Silman s’hauria sumat al Likud, amb el qual podria concórrer a unes futures eleccions. Netanyahu li hauria promès ser ministra de Sanitat en el pròxim govern que lideri la seva formació. El moviment fet per Silman podria obrir la porta a altres membres de perfil més de dretes de l’actual coalició a seguir els seus passos. Això podria decantar la balança a favor del bloc opositor de Netanyahu per donar-li la majoria necessària amb la qual buscar formar un govern alternatiu. Amb l’objectiu d’evitar-ho, els partits d’esquerres de l’actual govern han demanat als set diputats de la Llista Conjunta Àrab que s’uneixin a l’executiu per fer-lo fort. L’actual coalició de govern va assumir el poder el juny passat en aconseguir destronar Netanyahu després de dotze anys consecutius com a primer ministre. La crisi de govern ha esclatat després que Israel hagi estat immers en els últims anys en una gran inestabilitat política, en què s’han hagut de celebrar quatre eleccions generals en només dos anys, entre el 2019 i el 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona