Política

Estat espanyol

Feijóo transmet al rei la seva “perplexitat” pel canvi en la política sobre el Sàhara

El president del PP avança que a la reunió amb Sánchez li proposarà una rebaixa de l’IRPF per reduir l’impacte de la inflació

El líder popular evitar polemitzar sobre les paraules de Zelenski al Congrés però critica que el secretari d’Estat Enrique Santiago no aplaudís el president ucraïnès

El nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha traslladat al rei Felip VI la seva “perplexitat” pel canvi de posició del govern espanyol sobre el Sàhara Occidental.

El popular s’ha reunit aquest dimecres a la tarda durant més de dues hores i mitja al Palau de la Zarzuela per primera vegada com a líder del principal partit de l’oposició. Al final de l’audiència, l’encara president de la Xunta de Galícia ha explicat als mitjans que la trobada ha servit per “posar-se al dia” i tenir una radiografia “actual” de la situació de l’Estat.

En aquest sentit, el polític gallec ha expressat al rei la seva “preocupació” pels “tombs i improvisacions” del president del govern, Pedro Sánchez, en política exterior. Feijó ha mostrat la seva  “perplexitat” davant la “modificació unilateral” del consens de 45 anys en la posició sobre el Sàhara Occidental, davant la necessitat de fer equilibris amb el Marroc i Algèria. També ha abordat l’actuació del govern espanyol respecte del líder del Front Polisario Brahim Gali, que l’any passat va rebre tractament de la Covid-19 en un hospital espanyol.

Feijóo ha assegurat a Felip VI que el PP és un “partit constitucional” que ha nascut per “servir Espanya” i que “seguirà defensant la monarquia constitucional” perquè “malgrat totes les circumstàncies és el millor sistema que pot tenir Espanya”. També ha avançat a Felip VI que farà una política “responsable” com a “partit d’Estat”.

El líder del PP ha avançat que a la trobada que celebrarà aquest dijous amb Sánchez presentarà una “proposta concreta” de rebaixa fiscal: una reducció de l’IRPF per reduir l’impacte de la inflació del 9,8% sobre les famílies. Si la recaptació ha crescut en 7.500 milions d’euros als primers mesos de l’any, ha dit, “una part molt important” d’aquests diners “han de tornar a les famílies”.

“És un suïcidi dir a les rendes baixes i mitjanes que han de pagar un 10% més per tot” mentre el govern “es beneficia de l’increment dels preus per gastar més i empobrir les famílies”, ha opinat.

Preguntat per la comparació que va fer ahir el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, de la destrucció de ciutats com Mariúpol amb el bombardeig de la ciutat basca de Gernika el 1937, Feijóo ha intentat evitar la polèmica oberta pel líder de Vox, Santiago Abascal, que ha criticat les paraules de Zelenski i ha afirmat que hauria estat “més encertat parlar de Paracuellos”.

“Crec que mirar 80 anys enrere només és un exercici de recordar els pitjors anys de la nostra història, i hi ha hagut fets com el bombardeig de Gernika, que va ser absolutament lamentable i execrable, i altres més”, ha dit el gallec. “Respectem les comparacions que ha fet el president d’Ucraïna” i “no crec que en aquest moment puguem fer polèmica també amb això”, ha afegit.

Sí que ha considerat que “es pot fer polèmica” sobre el fet que “hi ha membres del govern i alts càrrecs del govern que no van aplaudir el discurs de Zelenski al Congrés”, en referència al secretari general del PCE i secretari d’Estat de l’agenda 2030, Enrique Santiago. “Un alt càrrec de l’Estat no aplaudeix al president d’un país que està essent massacrat, bombardejat i s’estan destruint els seus hospitals i matant de manera generalitzada la població civil”, ha afirmat. “Crec que això és el més rellevant de l’acte del Congrés al dia d’ahir, que hi hagi secretaris d’Estat i socis del govern que no aplaudeixin ni valorin el que està fent el president ucraïnès”, ha conclòs.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES