Política

Els comuns no salvarien Aragonès si se sotmetés a la qüestió de confiança

En Comú Podem carrega contra els Jocs però no ha decidit si farà campanya pel no

Albiach confia que JxCat es mantindrà en l’acord per canviar la política lingüística

Els comuns van salvar el pressupost de Jaume Giró, però no salvarien la presidència de Pere Aragonès si es convoqués la qüestió de confiança que van pactar ERC i la CUP per a mig mandat. La presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va advertir ahir que no donarien suport al republicà, tot i que li allarguen la mà per tirar endavant polítiques “progressistes i valentes”. “El rumb que està tenint el govern, amb la gestió de macroprojectes, no respon a les necessitats del país”, va argumentar Albiach en una entrevista a l’ACN. “Jo crec que s’equivoca. Nosaltres no donaríem confiança al president”, va assegurar.

Albiach deixa en mans de la CUP dir si Aragonès s’ha de sotmetre o no a la confiança del Parlament el 2023, però va instar el president a demanar-la “si és de paraula i compleix els acords als quals arriba”. Republicans i cupaires van pactar aquest extrem per a la investidura, però l’assumpte va quedar més que aparcat quan la CUP va votar en contra del pressupost. De fet, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va afirmar que “no hi haurà qüestió de confiança” perquè “no té sentit”.

D’altra banda, la dirigent dels comuns va carregar contra el projecte de Jocs Olímpics d’hivern als Pirineus i no se’l faran seu encara que la ciutadania els avali en la consulta popular prevista per al 24 de juliol. Tanmateix, de moment el partit encara no ha decidit si farà campanya pel no. Algunes de les proves olímpiques es farien a Barcelona, feu de la líder dels comuns, Ada Colau. Sigui com sigui, denuncien que la data escollida pel govern per fer la consulta és “infame” perquè “molta gent dels Pirineus probablement no hi serà”, en plenes vacances d’estiu. “Nosaltres no ens podem fer nostre un projecte que considerem que no suma per a la gent dels Pirineus. És condemnar-la a un model productiu, el turisme, que no donarà respostes a les seves demandes”, va raonar.

Albiach també va defensar l’acord quadripartit a què van arribar amb ERC, JxCat i el PSC per introduir el castellà per llei com a llengua d’ús a l’ensenyament per donar resposta a la sentència del 25% en aquesta llengua a l’escola (la iniciativa arribarà al ple l’última setmana d’abril). Albiach critica que a JxCat “li han tremolat les cames i no va aguantar dues hores de Twitter” abans de deixar congelada la seva participació en l’acord. La dirigent dels comuns va reivindicar el “gest de generositat” de la resta de grups concurrents, que ara treballen discretament amb JxCat per redreçar l’entesa. “El dia 28 sortirem amb un català més blindat a les nostres escoles”, va opinar. Albiach considera que s’està creant “una falsa polèmica” amb la inclusió del castellà en l’ordenament jurídic: “Ja és una llengua d’aprenentatge i ja està recollida a la llei d’educació.”

LA FRASE

Jo crec que [Aragonès] s’equivoca. Nosaltres no donaríem confiança al president
Jéssica Albiach
Líder dels comuns al Parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona