Política

Un precedent amb dimissions pel mig

Els serveis d’intel·ligència espanyols ja van gravar il·legalment diverses personalitats, entre elles Joan Carles I

El terratrèmol polític es va endur el 1995 el vicepresident Narcís Serra i el ministre de Defensa

El juny del 1995 un titular del diari El Mundo va fer trontollar tot l’aparell polític de l’Estat. Literalment deia: “El Cesid fa més de 10 anys que espia i grava polítics, empresaris i periodistes.” El diari posava en relleu que el Cesid –avui en dia el CNI– hauria espiat, entre d’altres, el llavors rei espanyol en converses privades amb amics seus. Però a banda de Joan Carles I hi havia personalitats com ara els ministres Francisco Fernández Ordóñez i José Barrionuevo; el parlamentari Enrique Múgica; el vocal del Consell General del Poder Judicial Pablo Castellano; el president del Reial Madrid, Ramón Mendoza Fontela, i l’empresari José María Ruiz Mateos. També hi apareixia l’expresident del govern espanyol per la UCD, Adolfo Suárez. Aquest ja era el segon cop que el gravaven. Veient la tempesta política que es va generar, el fiscal general de l’Estat, Carlos Granados, va haver d’obrir una investigació interna.

En les converses que van enregistrar els serveis secrets espanyols hi havia temes per a tots els gustos: des de relacions sentimentals fins a empresarials, periodístiques, judicials i polítiques. La magnitud de l’escàndol era tal que va agafar de sorpresa el govern presidit per Felipe González. Dues setmanes després que esclatés la polèmica, es va cobrar dues víctimes en forma de dimissions: la del ministre de Defensa, Julián García Vargas, i la del vicepresident, Narcís Serra. Era el que es coneixeria com “els papers del Cesid”.

El cas va acabar a judici, amb l’excoronel Juan Alberto Perote, excap d’operacions del Cesid, com a màxim acusat per les escoltes il·legals, que s’haurien fet entre el 1983 i el 1991. Segons va afirmar durant el llarg periple judicial, les converses intervingudes per la intel·ligència espanyola eren legals i es gravaven “a l’atzar”. Perote va acabar condemnat i expulsat de l’exèrcit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona