Política

‘Catalangate’

El Parlament Europeu ofereix als diputats revisar si tenen el mòbil infectat amb Pegasus

La verificació es realitzarà en presència del propietari del telèfon

El servei s’ha activat a petició de Metsola després de l’esclat del ‘Catalangate’

El Parlament Europeu ha ofert als seus diputats un servei per revisar si el programari d’espionatge Pegasus ha infectat els seus telèfons mòbils, després que dos eurodiputats hagin presumptament resultat ser víctimes d’aquest programa en la més recent onada de revelacions sobre el seu ús.

En un correu electrònic enviat als eurodiputats, i al qual ha tingut accés Efe, l’Eurocambra informa que posa a la seva disposició un servei per detectar si tenen instal·lat el sistema d’spyware Pegasus, que pot infectar el dispositiu sense que el seu propietari ho sàpiga i donar a l’atacant accés a documents, o a les funcions de la càmera i el micròfon, entre d’altres funcions.

La verificació del dispositiu, afegeix el correu del Parlament, s’ha de fer “en presència del propietari del telèfon mòbil”. La revisió es podrà realitzar a les oficines dels serveis informàtics de l’Eurocambra a Brussel·les o Estrasburg (França), o a les dels propis eurodiputats.

La durada de l’anàlisi inicial depèn de la quantitat de dades contingudes en el mòbil i és d’almenys 30 minuts. En funció del resultat, pot ser necessari “una anàlisi de seguretat detallada que requereixi més temps”.

El servei s’ha engegat a petició de la presidenta del Parlament, Roberta Metsola, i del seu secretari general, Klaus Welle, després de l’escàndol de ciberespionatge a líders independentistes, entre ells Diana Riba i Jordi Solé, quan ja eren eurodiputats; Toni Comín, abans d’agafar l’acta, i l’entorn de l’ara també representant europeu Carles Puigdemont. Són alguns dels més de 60 líders independentistes presumptament espiats amb aquest programari espia israelià, que només poden adquirir els Estats.
 
Aquest dimarts la pròpia Metsola va dir que té “plena”  confiança en què les al·legacions d’espionatge governamental seran investigades de forma “exhaustiva”. Aquesta setmana també ha començat els seus treballs la comissió d’investigació sobre els escàndols d’espionatge amb aquest programari, que es va crear després de les primeres revelacions sobre el seu ús per espiar opositors, periodistes i activistes a l’estiu del 2021.

‘Catalangate’

Puigneró insta Batet a revisar els mòbils dels diputats al Congrés, tal com ha anunciat que farà el Parlament Europeu

Redacció

El vicepresident del govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha instat la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, a revisar els mòbils dels diputats a la cambra baixa espanyola tal com farà el Parlament Europeu.

“Pensa fer algun tipus d’investigació tenint en compte que els mòbils de diversos diputats del seu Parlament han estat espiats?”, ha preguntat a Batet en un missatge a les xarxes socials.

La interpel·lació de Puigneró a la presidenta del Congrés ha arribat després que aquest dijous el Parlament Europeu ha ofert als eurodiputats revisar els seus telèfons mòbils per comprovar si el tenen infectat amb el programari espia Pegasus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona