Política

Cop de porta d’Europa al debat per l’autodeterminació

JxCat i ERC retreuen que la qüestió no hagi estat inclosa en la Conferència sobre el Futur d’Europa

Puigdemont clama a l’Eurocambra que és un “dret civil i polític” i Solé lamenta que s’hagi “ignorat”

El que pretenia ser un exercici de participació ciutadana ha acabat sent una mala notícia per a l’independentisme. La Conferència sobre el Futur d’Europa (Cofoe) ha barrat el pas a la iniciativa que demanava esclarir el camí legal a possibles casos d’autodeterminació dins de la Unió Europea (UE). La proposta per establir un mecanisme a través del qual vehicular aquests casos no va arribar ni tan sols al ple de dissabte passat.

En el primer ple de l’Eurocambra des que es va excloure la proposta, els eurodiputats de JxCat i ERC van lamentar que s’hagi tancat completament la porta a la que ha estat la segona proposta més votada pels ciutadans en l’apartat de “Democràcia” de la plataforma digital, l’espai on podien contribuir amb les seves propostes per millorar la UE. “En el marc de la Cofoe molts ciutadans europeus han demanat que aquest sigui un dret a protegir i reforçar en l’Europa del demà, però l’Europa del passat li ha barrat el pas i ha impedit que el dret a l’autodeterminació de les nacions europees figuri entre les conclusions”, va retreure l’eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont. Ha estat una manera, va dir, de “decebre milions d’europeus”.

Al seu torn, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé no només va lamentar que les conclusions no incloguin l’autodeterminació, sinó que va ser clarament crític amb el funcionament d’un exercici de participació que va considerar en part un fracàs. “És clar que no ha aconseguit arribar a una audiència àmplia i tenir un impacte rellevant en l’opinió pública”, va indicar.

La proposta d’un mecanisme per vehicular casos d’autodeterminació dins de la UE havia generat expectatives entre els diversos independentismes. Molt crític, l’eurodiputat de Bildu Pernando Barrena va qualificar la decisió “d’arbitrària”. Davant l’exclusió de l’autodeterminació, diversos eurodiputats, entre ells els d’ERC i JxCat, van enviar una carta al líder dels populars europeus i president del grup de treball que va deixar fora la proposta, Manfred Weber, per demanar explicacions.

L’Eurocambra també va aprovar ahir un informe per reformar la llei electoral europea. La proposta per als pròxims comicis europeus inclou que els membres de la cambra tinguin “els privilegis i les immunitats” fixades en la legislació comunitària “des del moment en què es declara oficialment la seva elecció al Parlament Europeu”. Es tracta d’un punt afegit a proposta del grup Verds-ALE, del qual forma part ERC, amb l’objectiu d’incloure el que deia la sentència de la justícia europea sobre el cas de l’escó d’Oriol Junqueras. La decisió de la justícia europea establia que els eurodiputats tenen immunitat des de la proclamació dels resultats, sense cap altre requisit exigit per les legislacions dels estats.

LA FRASE

Molts europeus han demanat que [l’autodeterminació] sigui un dret a protegir i reforçar
Carles Puigdemont
EURODIPUTAT DE JxCAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries