Política

Sánchez debat com pot calmar ERC sense agitar més el CNI

Espera l’examen de telèfons de La Moncloa per dirimir si entrega el cap de Paz Esteban

Busca dia a la cita amb Aragonès i al ple monogràfic

La llei de seguretat arriba al Congrés en ple xoc

Una dona jove i atractiva que dorm ben pentinada –i tenint a la tauleta de nit el llibre El alma de los espías, de Pablo Zarrabeitia– es lleva a dos quarts de set del matí i atén els fills durant l’esmorzar abans d’anar a la feina i caminar per Madrid amb mirada de sospita i música de film d’espies, mentre que el marit jove i atractiu es queda amb els nens a casa. En un bar, algú li ofereix un bolígraf que en realitat és un pen drive i que ella analitzarà a la seu del CNI. “Treballem cada dia per protegir el que més t’importa, perquè la normalitat no està garantida”, diu la veu en off. A diferència de l’anunci que el CNI s’ha regalat a si mateix pel 20è aniversari, la vida política real no és ensucrada: Pedro Sánchez viu les amargues conseqüències de la seva jugada mestra de desviar el focus del Catalangate al preu d’ensorrar la imatge del CNI i busca la manera de calmar ERC sense agitar més el cos d’espies, on Paz Esteban apareix com a víctima propícia si cal sacrificar un cap com a ofrena al soci.

Una setmana després, la jugada de Sánchez de desviar la mirada sobre el Catalangate aprofitant un 2 de maig festiu a Madrid per destapar que ell també és víctima de Pegasus ha acabat en catàstrofe pirotècnica: restar mirades al foc català tot incendiant el Cesid creat pel general Manuel Gutiérrez Mellado el 1977 i refundat el 2002 en l’actual CNI ha agreujat la crisi amb el president Pere Aragonès. El president espanyol busca ara data per a dues cites clau: la reunió amb Aragonès –aparaulada a Barcelona– i el ple monogràfic al Congrés, en el qual ERC i el PP l’han forçat a explicar-se.

Si l’ofrena acaba sent el cap d’Esteban, una dona de 64 anys que l’endemà de la hipotètica destitució o dimissió perdria el rang de secretària d’estat que va lligat a la direcció del CNI però seguiria al CNI, això no satisfarà ERC. Per Marta Vilalta, secretària general adjunta d’ERC, “com a mínim” és necessària la destitució o la dimissió de la ministra Margarita Robles (Defensa) “de manera urgent”. I a Junts, Jordi Sànchez eleva l’aposta: “Si Pedro Sánchez no sabia res de l’espionatge, ha de dimitir.” “Fins que no hi hagi comissió d’investigació, som partidaris que la vida política a Espanya no tingui recorregut”, va advertir Sànchez a RAC1.

El govern de Sánchez afronta avui al Congrés una moció conseqüència de la interpel·lació d’ERC “sobre la qualitat democràtica de l’Estat espanyol” i demà Gabriel Rufián pregunta a Robles si el govern “està satisfet amb l’actuació dels serveis d’intel·ligència”. Qui s’haurà d’arremangar més és el ministre de Presidència, Félix Bolaños, que demà compareix a la comissió constitucional del Congrés a dos quarts de cinc de la tarda. Pel diputat Joan Mena (Catalunya en Comú), la compareixença de Bolaños és “una oportunitat per explicar la bretxa de seguretat que hi ha a l’Estat”. El calendari al Congrés és enverinat: la llei de seguretat arriba al ple per ser votada dijous amb l’afany d’ERC, Junts i la CUP de tombar-la.

LES FRASES

És necessària, com a mínim, la destitució o la dimissió de la ministra de Defensa de manera urgent
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’ERC
Cal desclassificar les ordres. I si Pedro Sánchez no sabia res de l’espionatge, ha de dimitir
Jordi Sànchez
secretari general de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona