Política

Xina

La pandèmia del coronavirus

Xangai albira la normalitat

S’acaba el confinament de més de dos mesos dels 26 milions de residents a la capital econòmica del país per la covid

Els funcionaris retiren tanques però els ciutadans encara hauran de portar mascaretes i evitar reunions

Xangai, el cor econòmic i financer de la Xina, va anunciar ahir que a partir de la mitjanit passada la ciutat tornaria a la normalitat amb l’arribada del mes de juny, després d’haver eliminat de soca-rel la transmissió comunitària del rebrot de la variant òmicron de la covid-19 i que ha mantingut la ciutat sota estricte confinament durant més de dos mesos. Segons aquest anunci, les autoritats sanitàries començaran a retirar les tanques i totes les restriccions de mobilitat dels accessos a barris i complexos residencials.

El tinent d’alcalde de la ciutat, Zong Ming, va informar en la conferència de premsa diària sobre el brot que també es reprendran els serveis de transport públic, inclosos els autobusos, el metro i els transbordadors urbans. A més, els taxis i els serveis de mobilitat en línia també reprendran les seves operacions i els automòbils privats podran tornar a circular lliurement per la ciutat. Diumenge, el govern local ja havia ampliat de 48 a 72 hores el temps màxim que calia passar des de l’última PCR negativa per fer servir el transport públic o accedir a espais com supermercats.

Ara per ara, les escoles de secundària obriran parcialment encara que l’assistència presencial serà voluntària; les altres formacions i els jardins d’infància tindran tancades les portes. Els centres comercials, els supermercats, les botigues d’alimentació i les farmàcies recuperaran l’activitat de manera gradual amb un aforament que no podrà superar en cap cas el 75% de la seva capacitat. Per contra, els cinemes i gimnasos romandran tancats fins a nou avís de les autoritats.

La ciutat va registrar dilluns 29 nous positius, molt lluny ja dels més de 20.000 casos diaris de l’abril. La lluita contra la propagació del virus complint estrictament amb la política de “covid zero” imposada per les autoritats del país no només ha generat imatges que no s’havien vist des de l’inici de la pandèmia a Wuhan, sinó que ha obligat al tancament de milers d’empreses i ha afectat les cadenes de subministrament de tot el món.

Tot i això, les dades macroeconòmiques que es van publicar dilluns, en què el producte interior brut (PIB) de la Xina va registrar un increment interanual del 4,8% el primer trimestre de l’any, encara no reflecteixen els efectes que ha provocat l’aturada de la capital econòmica del gegant asiàtic i la paralització dels principals ports.

Per la seva banda, la capital del país, Pequín, ahir també va alleujar encara més les restriccions en alguns districtes. Seguint els passos de Xangai, la capital va imposar fa unes setmanes tancaments estrictes, però no per a tota la ciutat, a causa d’un brot molt més petit, que sembla haver-se dissipat. Dilluns, la capital xinesa va registrar només divuit nous casos i sembla que els pròxims dies també s’aixecaran les restriccions que queden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona