Política

El govern, crític amb els anuncis de Sánchez

Aragonès reclama mesures estructurals i Giró els troba populistes

La ministra promet ajuts a les comunitats

Les diverses mesures per pal·liar els efectes de la inflació anunciades dimarts per Pedro Sánchez en el debat de política general al Congrés han generat malestar al govern català. Si aquella mateixa tarda el vicepresident, Jordi Puigneró, ja qualificava “d’irresponsable” la gratuïtat anunciada en els abonaments de rodalies i regionals de Renfe durant l’últim quadrimestre perquè posa en perill la sostenibilitat del sistema públic de transport, i anunciava que la Generalitat mantindria en tot just el 50% la subvenció a les seves tarifes, ahir el president, Pere Aragonès, també va reclamar mesures “transformadores” i “molt més estructurals” al govern espanyol, ja que les actuals les veu “parcials” i “insuficients”. Això sí, el president, després de reunir-se amb els jubilats de Macosa-Alstom afectats per l’amiant, es mostrava disposat a “col·laborar” i a “escoltar” el que proposi l’Estat, sempre que, ja que és qui disposa de la major part dels ingressos, “hi posi els recursos perquè es pugui fer” i no ho hagi de carregar la Generalitat.

Encara més crític va ser el conseller d’Economia, Jaume Giró, que va qualificar directament les mesures de “decebedores”, “populistes” i “ineficients”. “No són per abaixar la inflació, són per pujar a les enquestes”, resumia a RAC1, i acusava el líder espanyol d’estar “lliscant cap a la demagògia de manera molt preocupant”. El conseller rebutjava així que la gratuïtat s’estengui a tota la ciutadania igual i reclamava que les bonificacions es facin en funció dels trams de renda. A més, va avisar que els nous impostos anunciats a la banca i les grans companyies energètiques –de la recaptació dels quals, a més, les comunitats no en veuran “ni un euro”– seran igualment ineficaços perquè acabaran repercutint en els seus clients, que són el conjunt de la ciutadania. El conseller va alertar que per lluitar contra la inflació cal “refredar l’economia” i atacar sobretot la crisi energètica, i advertia que el que s’ha anunciat no servirà per a això i només aconseguirà que es dispari encara més el deute de l’Estat, situat ja en el 117% del PIB.

Entretant, la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va dir que ja estan “treballant intensament” amb les comunitats a fi d’adaptar l’operació de venda dels abonaments de tren gratuïts, que segons ella afectaran uns 75 milions de viatges i suposaran un cost per a l’Estat d’entre 200 i 250 milions que es finançaran amb un crèdit extraordinari, tot i que admetia que l’impacte encara no està quantificat i pot augmentar si, com també s’espera, incentiva l’ús del tren en lloc del vehicle privat. La ministra, que confirmava que a l’alta velocitat la subvenció es limitarà al 50% del cost, convidava les comunitats a ampliar les bonificacions allà on tenen competències, per la qual cosa els garantia el traspàs d’uns 200 milions per garantir almenys un 30% de descompte en els seus serveis.

LES FRASES

Si em puc permetre pagar el bitllet de tren, per què l’he de tenir gratis si hi ha tantes limitacions per a les finances públiques?
Jaume Giró
conseller d’economia
Calen mesures molt més estructurals per reduir al més aviat possible la inflació disparada i que ajudin qui més pateix
Pere Aragonès
president de la generalitat
[Les mesures] Han de tenir també l’impacte d’afavorir que es deixi el cotxe a casa i es pugi al transport públic
Raquel Sánchez
ministra de transports


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona