Política

Aragonès tanca el nou govern amb persones vinculades al PSC, Convergència i Podem

Les noves cares de l’executiu d’ERC són Joaquim Nadal (Recerca i Universitats), Natàlia Mas (Economia), Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria), Juli Fernández (Territori), Meritxell Serret (Acció Exterior), Manel Balcells (Salut) i Carles Campuzano (Drets Socials)

El nomenament dels nous consellers està previst per aquest dilluns i la presa de possessió, dimarts a les 9h

El president, Pere Aragonès, ha completat la remodelació del nou govern d’ERC amb independents i persones vinculades al PSC, CDC i Podem, així com cares noves provinents d’ERC. Els nous consellers i conselleres són Natàlia Mas (Economia), Meritxell Serret (Acció Exterior), Joaquim Nadal (Recerca i Universitats), Juli Fernández (Territori), Manel Balcells (Salut), Carles Campuzano (Drets Socials) i Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria).

El nomenament dels nous consellers està previst per aquest dilluns 10 d’octubre i serà publicat al DOGC com un annex. La presa de possessió dels càrrecs està prevista per dimarts a les 9 del matí al Palau de la Generalitat. Posteriorment, es reunirà el Consell Executiu.

Segons informen fonts de Presidència, Aragonès no ha nomenat cap càrrec per a la vicepresidència, que fins ara ocupava Jordi Puigneró, perquè el govern ja compta com a número 2 amb Laura Vilagrà, com a conselleria de la Presidència.

Des del govern s’ha destacat la paritat dels nomenaments, ja que hi ha el mateix nombre de dones i d’homes i també ha destacat que per primer cop una dona, Natàlia Mas, ocuparà el departament d’Economia.

Des de l’executiu s’ha volgut destaca la incorporació “d’independents procedents de diversos corrents polítics amb una idea clara de poder representar a la Catalunya sencera”.

El departament amb més pes pressupostari, prop del 30%, és el de Salut, que a partir d’ara encapçalarà Manel Balcells en substitució de Josep Maria Argimon. Balcells, actual director del Centre per a la Integració de la Medicina i les Tecnologies Innovadores a Catalunya, va ser breument conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació sota la presidència de Pasqual Maragall.

Un altre exconseller de l’època dels tripartits, Joaquim Nadal, dirigirà el Departament de Recerca i Universitats. Provinent del PSC, partit que va acabar abandonant, substituirà la també gironina Gemma Geis en el càrrec.

L’exdiputat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i del PDeCAT Carles Campuzano s’incorporarà a l’executiu com a conseller de Drets Socials, cartera que ocupava Violant Cervera.

Un altre fitxatge fora de les files republicanes és el de la politòloga Gemma Ubasart, que va ser secretària general de Podem Catalunya durant l’etapa de naixement de la formació, tot i que va acabar renunciant als seus càrrecs al partit. Serà consellera de Justícia, Drets i Memòria.

El Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori desapareix com a tal i quedarà repartit en altres conselleries. Tot i això, es manté la històrica Conselleria de Territori, que liderarà l’exalcalde de Sabadell i actual diputat al Parlament Juli Fernández.

L’actual portaveu d’ERC al Parlament i també exconsellera Meritxell Serret assumirà la cartera d’Acció Exterior i Govern Obert. Serret és una de les conselleres del Govern de Carles Puigdemont que es va exiliar després del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

La sortida del Govern de Jaume Giró ha obert les portes del Departament d’Economia i Hisenda a Natàlia Mas, que ja havia format part de la conselleria quan l’encapçalava Oriol Junqueras i després va ser secretària d’Acció Exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona