Política

Aragonès apressa l’Estat per la reforma de la sedició

Avança que ja ha tingut contactes amb diversos grups pel pressupost, i s’avé que Junts conservi la presidència del Parlament sense Borràs

També defensa que es pressioni l’Estat pel referèndum

Quatre dies després que es formalitzés la remodelació del seu govern després de l’espantada de Junts, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va protagonitzar ahir una entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio, en aquella franja on la quota de pantalla va cara –de les 22 a les 23 hores–, per explicar-se i fer un repàs de la situació política actual. A preguntes de Laura Rosel, una de les primeres qüestions que va voler tractar, per ordre cronològic, va ser, justament, la del trencament de l’executiu, sobre la qual va ser taxatiu a l’hora d’establir responsabilitats: “Les decisions que han desembocat en aquesta decisió les ha pres exclusivament Junts”, va manifestar Aragonès, que també va reconèixer que el punt d’inflexió de la crisi va ser quan Albert Batet, president del grup parlamentari de JxCat, va flirtejar amb una qüestió de confiança, enmig del debat de política general. “Va ser una deslleialtat”, va concloure. Malgrat aquesta ruptura, però, es va mostrar obert a fer possible que els seus antics socis continuïn conservant la presidència del Parlament –“No tindria cap problema que fos així”–, tot i que, alhora, va emfatitzar que aquest càrrec, almenys ara mateix, no l’hauria d’ocupar Laura Borràs. Per tancar el cercle, va ser prudent a l’hora d’entrar en el fang amb Carles Puigdemont quan aquest acusa l’actual president de fer “autonomisme”.

Ja en clau de l’actualitat més immediata, una de les primeres qüestions que va haver de respondre Aragonès és com s’ho farà amb només 33 escons al Parlament. La recepta que va donar serà la de buscar acords, una estratègia que passarà un primer test de força amb l’aprovació del pressupost. Sobre això va reiterar que la seva prioritat continua sent pactar-los amb Junts –“Em semblaria inversemblant que no ho fessin”–, tot i que va revelar que ja ha mantingut trobades amb els comuns o el PSC per si calgués aplicar un pla B. D’entrada, però, no ho preveu. La pròrroga? Ja hi pensa. Si es prorroguessin els comptes l’escut social estaria igualment garantit, va insistir. I sobre apujar o abaixar impostos, d’entrada no hi compta. La negociació amb l’Estat va ser un dels altres eixos centrals de l’entrevista, al qual va voler menar pressa recordant que hi ha “compromisos en matèria de desjudicialització” –concretament la reforma del delicte de sedició– que s’haurien de concretar abans de finals d’any. En clau similar, va insistir que l’amnistia i un referèndum seran dues demandes recurrents en les converses que han de venir: –“Hem d’obligar l’Estat a acceptar-ho”–. També va voler reafirmar que “Sense Junts no abandonem la lluita per la independència”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

El fiscal general de l’Estat apressa els díscols a aplicar l’amnistia sense excepcions

barcelona
política

La justícia suïssa reitera que Tsunami no és terrorisme

barcelona
Política

ERC començarà a negociar amb PSC i Junts per la investidura la setmana que ve

barcelona
judicial

El Suprem suspèn les declaracions de Puigdemont i Wagensberg

barcelona
Josep Xifre Deulofeu
Alcalde de Santa Cristina d’Aro (Tots per Santa Cristina-TxE)

“Som prudents en la inversió; no volem fer cartes als Reis”

Santa Cristina d’Aro
Miguel Comino
Alcalde de Sant Vicenç dels Horts (PSC)

“No tocarem ni un pam de terreny agrícola o parc agrari”

Sant Vicenç dels Horts
Política

ERC ajorna el congrés de Barcelona perquè l’assistència supera l’aforament

Barcelona
israel

Gantz crida a convocar eleccions en la televisió israeliana

barcelona
guerra a europa

Biden i Zelenski signen en el G7 un acord bilateral de seguretat

barcelona