Política

José María Aznar crida a defensar el castellà al País Basc i Catalunya

Aznar ha fet referència al sistema educatiu a Catalunya i l'ha qualificat d'"inacceptable"

L'expresident del govern espanyol José María Aznar creu que ha arribat el moment de "reformar" les polítiques lingüístiques de les autonomies amb llengua pròpia, en especial les del País Basc i Catalunya, que creu que s'han convertit en "instruments de coacció" contra els castellanoparlants.

Aznar ha arremès amb duresa contra les polítiques lingüístiques desenvolupades fins ara per algunes autonomies i ha fet una crida a "revisar-les a fons" aprofitant la presentació a Barcelona del llibre ¿Libertad o coacción? Políticas Lingüísticas i nacionalismos en España, editat per la Fundación por el Anàlisis y los Estudios Sociales (FAES), que presideix.

En el primer acte públic convocat per l'Institut Catalunya Futur, dependent de la FAES, l'expresident popular ha assegurat que "no és possible assumir noves pressions en contra de la nostra llengua comuna, la de tots, com les que es proposen en el País Basc i Catalunya".
Aznar ha fet referència al sistema educatiu a Catalunya i ha qualificat d'"inacceptable" que "es negui el principi mateix d'elecció a pares i alumnes", donat el mètode d'immersió lingüística en català que impera en les escoles.

"Ha arribat el moment - ha dit - d'avaluar l'efecte de dècades de polítiques de suposada normalització, i d'aportar les propostes de reforma que aconsellen tant l'experiència passada com el futur que preparen uns nacionalismes radicalitzats, intervencionistes i insensibles a les exigències del respecte a la pluralitat, la igualtat i els drets inderogables de tot ciutadà espanyol".

"No hi ha pluralitat"
Segons Aznar, ni a Catalunya ni al País Basc, els governants no han estat capaços, al seu entendre, d'oferir models lingüístics "eficaços i respectuosos amb la pluralitat".

En el seu discurs, davant una sala plena amb un centenar de persones, entre ells els màxims dirigents del PP català, Aznar ha denunciat també que en aquests moments "es governa buscant el silenci del dissident" i "tothom qui discrepa de l'acció governamental és objecte de crítiques, és titllat d'antipatriota i d'anticatalà, quan no d'assetjament".

El llibre
Sota la coordinació de Xavier Pericay, el llibre presentat avui recull una sèrie d'assajos sobre les polítiques autonòmiques en matèria lingüística de persones com Joan Juaristi, Armando de Miguel i Valentí Puig.

Els autors conclouen que els nacionalistes utilitzen les polítiques lingüístiques com un instrument més al servei del seu projecte polític, incomplint l'article 3 de la Constitució, quan diu que el castellà és la llengua oficial de l'Estat.

El llibre assegura, en relació amb Catalunya, que "la població castellanoparlant no gaudeix de cap dret que l'empari en l'ús de l'espanyol" i que "els socialistes i els seus socis reserven aquest dret únicament als catalanoparlants".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
AFGANISTAN

Missió en marxa per repatriar els catalans morts i ferits en l’atac a Bamian

BARCELONA
política

La defensa de Wagensberg relliga el cas Tsunami amb l’espionatge amb Pegasus

barcelona
GUERRA A EUROPA

Ja són prop de 10.000 els evacuats al nord-est d’Ucraïna per l’avenç rus

BARCELONA
Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En funcionament el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona