Política

israel

Israel i Turquia acorden recuperar els seus llaços en defensa i seguretat

La mort de 10 activistes turcs en l’assalt al vaixell Mavi Marmara el 2010 va causar una greu crisi en les relacions

Els ministres de Defensa de Turquia, Hulusi Akar, i Israel, Benny Gantz, han assenyalat aquest dijous a Ankara la seva voluntat de recuperar els ferms llaços en matèria de seguretat, defensa i indústria militar que unien tots dos països abans de la crisi iniciada el 2010.

Gantz ha subratllat que és el tercer dirigent israelià que visita Turquia enguany, després del president, Isaac Herzog, el març passat, i el ministre d’Exteriors, Yair Lapid, el juny. “S’han obert les portes i hi ha un enorme potencial per a la cooperació en comerç, turisme, indústria i altres sectors”, ha dit Gantz en una roda de premsa conjunta amb Akar, segons un comunicat difós pel ministeri de Defensa turc.

Turquia i Israel eren estrets aliats, tant en l’àrea política, com en la militar i comercial, fins a 2010, quan l’assalt de l’Exèrcit israelià al vaixell Mavi Marmara en aigües internacionals, en el qual van morir 10 activistes turcs, va provocar una severa crisi.

Després d’un principi de reconciliació en 2016, el conflicte palestí va provocar en 2018 una nova retirada mútua d’ambaixadors i el refredament de les relacions fins fa pocs mesos, quan tots dos països han tornat a nomenar representants diplomàtics a Ankara i Tel-Aviv.

“Hem intercanviat les nostres idees sobre com desenvolupar les nostres relacions aprofitant la nostra experiència existent en aquesta nova etapa que comença ara”, ha dit Akar durant la roda de premsa.

“Creiem que incrementar la nostra cooperació i el nostre diàleg pot facilitar solucions en diversos camps en els quals hem tingut diferències d’opinió, especialment Palestina”, ha agregat.

Gantz, d’altra banda, ha destacat que els “contactes pròxims i secrets” havien permès enguany desarticular “amenaces” contra ciutadans israelians a Turquia.

Gantz també ha subratllat que Turquia, com a membre de l’OTAN i aliat dels Estats Units, “exerceix un rol important per a l’estabilitat global”, especialment contra les amenaces que, segons ha assegurat, emanen de l’ “aliança que construeix l’Iran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries