Política

Estat espanyol

Sánchez defensa la llei del només sí és sí i demana als tribunals que unifiquin doctrina

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, acusa els jutges de “no complir” la norma per “masclisme”

Belarra afirma que una part de la magistratura fa oposició al govern de coalició

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres la Llei de garantia integral de llibertat sexual malgrat l’allau de decisions judicials que redueixen les penes imposades a agressors sexuals en aplicació de la norma. La nova tipificació dels delictes sexuals que ha introduït la nova norma, més coneguda com la Llei del només sí és sí, ha suposat que alguns tribunals hagin revisat aquestes sentències a la baixa.

En una roda de premsa des de Bali, Sánchez ha recordat que la voluntat del seu govern i del Congrés va ser reforçar la seguretat de les dones, i per aquest motiu es va identificar qualsevol tipus de delicte sexual amb una agressió sexual perquè hi hagi penes més agreujades”.

Sánchez ha expressat la seva plena confiança en la Justícia i en la seva “sensibilitat” davant els delictes sexuals. És per això que ha advocat per esperar que els tribunals unifiquin doctrina abans de prendre qualsevol decisió sobre la norma. “Veurem què diuen els tribunals i que unifiquin doctrina, i després haurem de decidir quins passos donar”.

En tot cas, ha defensat aquesta és una “llei d’avantguarda” i una “gran conquesta del moviment feminista” del país.

L’executiu espanyol estudiarà les sentències que rebaixen les penes a condemnats per abusos sexuals en virtut de la Llei del només sí és sí, però ha advertit que “una llei no pot provocar efectes contraris als desitjats”. Fonts de Moncloa han remarcat que primer cal fer una anàlisi de les sentències i estudiar els seus fonaments jurídics. Al seu parer, no es pot fer una interpretació generalitzada, i també cal que els tribunals i la fiscalia unifiquin la doctrina per treure conclusions.

La fiscalia general de l’Estat estudia les revisions, que de moment es van resolent cas per cas. Si ho estima necessari, elaborarà una circular per unificar criteris d’aplicació de la llei, ha afegit.


Igualtat acusa els jutges de no complir la llei per “masclisme”
La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha acusat els jutges de “no complir la llei” amb la rebaixa de penes que estan aplicant a alguns condemnats per delictes sexuals. Montero ha atribuït aquesta actitud al “masclisme”.

La ministra ha descartat revisar la llei després de la rebaixa d’algunes condemnes i s’ha mostrat convençuda que si aquesta es compleix, “totes les dones han d’estar protegides”.

“El problema que tenim és que hi ha jutges que estan incomplint la llei”, ha assegurat en declaracions als periodistes abans d’assistir a un acte sobre l’Estratègia d’eradicació de la violència contra la infància i l’adolescència.

Montero ha afirmat el Comitè per l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) ja va alertar d’aquesta situació. Ha recordat que aquest organisme de Nacions Unides les va advertir que “els estereotips i el masclisme poden comprometre la imparcialitat i la integritat dels sistemes de justícia i que hi hagi jutges que apliquin erròniament la llei o que l’apliquin de forma defectuosa”.

És per això que ha apostat per reforçar la formació de tots els operadors judicials “perquè aquests estereotips i aquest masclisme no comprometin la imparcialitat del sistema judicial i que no hi hagi jutges que apliquin erròniament la llei, com les Nacions Unides ens alerten que passa quan hi ha masclisme en el sistema judicial”.

La titular d’Igualtat ha coincidit amb Sánchez en la confiança que s’unifiquin els criteris per garantir la protecció de les dones tal com estableix la llei de garantia integral de llibertat sexual “i que no quedin impunes els agressors”.

La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha acusat una part dels jutges espanyols d’haver-se “erigit en oposició al govern de coalició, en especial al ministeri d’Igualtat, que porta els avenços més lluny que mai”.

En un missatge a les xarxes socials, Belarra ha criticat que alguns magistrats “apliquen malament la llei del només sí és sí, i seguint l’exemple del Consell General del Poder Judicial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona