Política

El pressupost i la sedició coincideixen al Congrés

Dijous viurà les votacions que Sánchez i ERC volien diferenciar

Rufián no oblida la malversació

El PP insta el PSOE a votar en consciència

El “només sí és sí” tensa la coalició davant un ple clau

La llei de causa i efecte és un dels llegats reflexius del filòsof David Hume, que invitava a pensar si dos fets que succeeixen de manera consecutiva (com ara el llamp i el tro) tenen de debò una relació causal o no (el llamp no és la causa del tro, tot i que sovint el precedeixi, i a vegades són simultanis). A contracor, al final el govern de Pedro Sánchez i ERC s’han vist atrapats en les lleis del filòsof d’Edimburg: els dos debats i les dues votacions que es volien diferenciar per negar així que una fos el pagament de l’altra, l’aprovació del pressupost del 2023 i l’admissió a tràmit de la reforma del Codi Penal que deroga la sedició i introdueix el delicte de desordres públics agreujats, se superposaran dijous en el ple del Congrés i figuraran unides al diari de sessions.

El Congrés viurà una setmana frenètica amb un ple de quatre dies en què el govern de Sánchez espera aprovar la llei més important de l’any –els comptes del 2023–, el nou impost de solidaritat als rics, el nou gravamen a la banca i les energètiques (entra en vigor l’1 de gener del 2023) i la presa en consideració de la reforma del delicte de sedició al Codi Penal. Tot i l’abundant temari, el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, insistia ahir que manté l’exigència al PSOE de refer la malversació tot vigilant que no beneficiï condemnats pels ERO o la Gürtel (o eventualment pels fons reservats gastats en la policia patriòtica i la Kitchen). “S’intentarà tenint molt en compte les dificultats i fins i tot les contradiccions que té. Nosaltres no som sospitosos mai de fomentar cap tipus de corruptela i tampoc no volem –i s’ha vist amb la llei del “només sí és sí”– deixar la porta oberta a cap escletxa perquè es pugui interpretar així. S’intentarà tenint en compte tot això”, avisa Rufián.

En espera que ERC i EH Bildu facin públic el vot a favor, el pressupost ja suma 165 vots a favor –PSOE (120), Unides Podem (33), el PNB (6), Coalició Canària (2), Més País (2), Compromís (1) i PRC (1)– i superarà els 180, una vintena de vots més que en la investidura del 2020.

El PSOE de l’Antic Testament

Després d’una gira per Castella-la Manxa i Aragó per escalfar els votants en feus socialistes, el PP es concentra ara a exigir als diputats del PSOE al Congrés que amb la sedició emetin un vot en consciència, com si es tractés d’un afer ètic o moral com ara l’eutanàsia. “És l’hora que el socialisme de l’Antic Testament s’atreveixi a donar la cara davant el sanchisme i amb fets: en nom del PP apel·lo al vot en consciència dels diputats i senadors del PSOE”, va dir el coordinador general del PP, Elías Bendodo.

Vehí: “Que es plantin”

La diputada de la CUP al Congrés Mireia Vehí, al seu torn, exigeix a ERC i Podem “que es plantin” i no endureixin el delicte de desordres. Vehí alerta que el nou Codi Penal posa “en perill” els drets civils i polítics de reunió i manifestació perquè ara “trasllada l’esperit de la sedició a l’ordre públic”.

La coalició de Sánchez i la vicepresidenta Yolanda Díaz s’examina enmig de la pitjor tempesta interna pels efectes indesitjats de la llei del “només sí és sí” i la soledat de la ministra Irene Montero. Després que Sánchez hagi fet costat a Montero però no així Díaz, l’exlíder de Podem Pablo Iglesias denunciava a RAC1 “una sofisticada operació política per eliminar” Montero, també en “sectors progressistes”.

La fiscalia: no a rebaixar penes pel “sí és sí”

La Fiscalia General de l’Estat, amb el progressista Álvaro García Ortiz al timó, emetia ahir un decret sobre el criteri a seguir dels fiscals en casos de revisió de pena a delinqüents sexuals en aplicació de la llei de garantia integral de la llibertat sexual (“només sí és sí”). La instrucció dicta no revisar condemnes si la pena és susceptible de ser imposada amb la nova llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia