Política

Unió Europea

La policia belga troba gairebé 1,5 milions d’euros en els registres pel ‘Qatargate’ a l’Eurocambra

Els quatre investigats compareixen avui davant el tribunal de primera instància de Brussel·les

L’exeurodiputat implicat en els suposats suborns també hauria rebut diners del Marroc, segons ’Der Spiegel’

La policia belga ha requisat gairebé 1,5 milions d’euros en els registres als domicilis de l’exvicepresidenta del Parlament Europeu (PA) Eva Kaili, destituïda aquest dimarts, i l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri en el marc de l’operació per una trama de suposats suborns de Qatar per influir les decisions de l’Eurocambra, que ja es coneix també com a Qatargate.

Els quatre imputats –Panzeri, Kaili i la seva parella, l’assessor parlamentari Francesco Giorgi, i una altra persona compareixen aquest dimecres davant el tribunal de primera instància de Brussel·les.  La Justícia belga els investiga per suposats delictes d’organització criminal, corrupció i blanqueig de capitals.

La defensa de l’exvicepresidenta de l’Eurocambra sol·licitarà al tribunal que posposi fins dimarts vinent la seva compareixença. El seu advocat Mikhalis Dimitrakópulos ha explicat al canal de televisió privada Skai que els funcionaris judicials de Bèlgica avui fan vaga i per això han decidit demanar aquest ajornament.

Sobre els diners trobats a la casa de la política socialdemòcrata grega, el lletrat ha argumentat que ella no tenia coneixement de la seva existència i que quan ho va descobrir, va demanar a la seva parella que els tragués d’allà i els “tornés al seu propietari”. Ha afegit que el pare de Kaili, al qual les autoritats van detenir mentre sortia amb la maleta carregada de diners, estava ajudant en aquesta intent de tornar els diners.

Dimitrakópulos ha afirmat que no pot revelar la quantitat de la qual es tracta perquè forma part de la confidencialitat en el procediment previ al judici.

La fiscalia belga ha revelat avui que en total ha localitzat més d’un milió i mig d’euros als diferents punts registrats.

En un comunicat emès aquesta nit, l’advocat ha defensat la innocència de la seva representada i ha assegurat que és “absolutament fals” que aquesta mantingués una agenda personal respecte dels països del Golf. Segons Dimitrakópulos, Eva Kailí va estar a Qatar com a vicepresidenta del Parlament Europeu, en el marc les seves funcions d’impulsar l’agenda que li va assignar la presidenta de la cambra, Roberta Metsola.

El lletrat, que ahir es va poder comunicar amb la seva defensada, en presó preventiva a Bèlgica, ha assegurat que Kaili li ha explicat que des del 2019 “hi ha hagut a la Comissió Europea i la Unió Europea (UE) debats sobre l’establiment de relacions comercials amb els països del Golf, Qatar, Kuwait i Oman”.

Els primers a plantejar aquesta iniciativa de cooperació van ser, segons Kaili, l’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, i la comissària d’Interior, Ylva Johansson.

“Hi ha proves indiscutibles de les quals es desprèn que cada moviment, contacte i declaració d’Eva Kaili sobre Qatar es va realitzar en execució i implementació de la política oficial de la Unió Europea elaborada al més alt nivell i sempre prèvia consulta i permís de la direcció del Parlament Europeu”, ha subratllat.

Segons l’advocat, a cada viatge que va realitzar a Qatar l’eurodiputada va estar acompanyada “a cada pas” pel funcionari europeu Roberto Bendini.

El Marroc estaria implicat en els suborns

La trama pels suborns a l’Eurocambra també implica el Marroc, segons apunta el diari Der Spiegel.

Els documents als quals diu haver tingut accés el mitjà alemany assenyalen que l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri hauria acceptat diners tant de Qatar com del Marroc.

Segons el mitjà alemany, el suborn li hauria lliurat un ambaixador del Marroc a un país de l’est de la Unió Europea (UE)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona